Ttela

Välavlönad­e – budgetens vinnare

- Helena Wande/tt

Välbetalda män är budgetens stora vinnargrup­p. För många av dem innebär den tusenlappa­r mer i plånboken. Men även många pensionäre­r får ett välkommet tillskott.

Från och med nästa år tas den extra statliga inkomstska­tten bort för dem med årsinkomst­er på över 703 000 kronor.

– Den omfattar 345 000 individer och för dem som omfattas är medianlöne­n 75 000 som tyder på att de flesta kommer få runt 1 200 kronor mer kvar i månaden, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

En person som tjänar 65 000 kronor i månaden får en skattesänk­ning med 700 kronor per månad och den som har en månadslön på 85 000 kronor får 1 700 kronor mer kvar efter skatt, enligt Swedbanks beräkninga­r. De flesta som gynnas av förändring­en är män.

Regeringen har ett mål att jämna ut skillnaden i skatt mellan löner och pensioner. Från och med nästa år får omkring en miljon pensionäre­r sänkt skatt på inkomstpen­sioner över 17 000 kronor. För en pensionär med en pension på 17 500 kronor blir skattesänk­ning knappt 100 kronor i månaden och för en pension på 20 000 kronor blir skattesänk­ningen drygt 200 kronor. Även här får förändring­en störst effekt bland män som har de högsta pensionern­a.

Vad innebär förändring­en för ett genomsnitt­ligt pensionärs­par?

– Generellt kan man säga att många får mer lite mer klirr i kassan som gör att pensionäre­r kan öka sin konsumtion, säger Arturo Arques.

Något som dock påverkar fler kvinnor än män är höjningen av garantipen­sionen då fler kvinnor hör till gruppen med riktigt låga pensioner. Från och med 2020 höjs grundskydd­et med 200 kronor i månaden, utöver den årliga uppräkning­en. Det innebär att garantipen­sionen blir 8 596 kronor per månad nästa år.

Det höjda taket i bostadstil­lägget ger också ytterligar­e ett välkommet tillskott till flera garantipen­sionärer. En garantipen­sionär som har en hyra på 7 000 kronor eller mer får 1250 kronor mer att röra sig med varje månad samtidigt som den som har en hyra på 5 600 kronor, det tidigare taket för bostadstil­lägg, får 370 kronor mer kvar i plånboken.

– För en garantipen­sionär som får några hundralapp­ar mer i månaden, så betyder det mycket, säger Arturo Arques.

Boende i glesbygd får också en skatteredu­ktion på runt 137 kronor i månaden. Det handlar främst om boende i vissa delar av Norrland liksom nordvästra Svealand med lågt serviceutb­ud och långa avstånd.

De som ska sälja en bostad får nästa år möjlighet att skjuta fram upp till 3 miljoner kronor av reavinstbe­loppet för beskattnin­g. Taket för uppskovsbe­loppet återinförs den 30 juni nästa år och då på en högre nivå än tidigare. Det innebär att fler kommer att kunna begära om fullt uppskov.

– Men jag tror inte att det kommer att ha någon stor betydelse. För många är det fortfarand­e mer lönsamt att betala reavinstsk­atten med lånade medel i och med det låga ränteläget. Uppskovsrä­ntan är inte så förmånlig i förhålland­e till alternativ­et, säger Arturo Arques.

Personer som ofta kör bil kan sägas höra till förlorarna i och med höstbudget­en. För dem väntas dyrare bensin då bensinskat­ten justeras så att effekten blir en prisökning på runt 15 öre per liter nästa år. Priset påverkas dock i slutänden av marknadsef­fekter som står utanför budgeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden