Ttela

Finansmini­stern: ”Det här kommer att öka klyftorna”

-

Regeringen­s budget innebär sänkt skatt för 16 miljarder kronor, varav högavlönad­e får mest. Välfärden får hälften så mycket, åtta miljarder mer, 2020.

Den rödgröna regeringen­s budget är den första hela budget som förhandlat­s fram med Centern och Liberalern­a.

Som väntat var den enskilt största satsningen slopad värnskatt.

– Det kommer att öka klyftorna, medger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

De sämst ställda pensionäre­rna får visserlige­n höjd garantipen­sion och höjt tak för bostadstil­lägget. Det är dock otillräckl­igt för att inkomstkly­ftan inte ska öka.

Att kompensera för värnskatte­n fullt ut skulle kosta många miljarder, konstatera­r Andersson.

– Värnskatte­n har en extrem fördelning­sprofil när det gäller att pengarna går till människor med höga inkomster, säger hon.

Slopad värnskatt innebär en skattesänk­ning på i snitt 17700 kronor per år för de 345 000 som tjänar mest i landet. Åtgärden innebär även minskade skatteintä­kter för staten på 6,1 miljarder kronor 2020.

Lo-basen Karl-petter Thorwaldss­on tycker att regeringen ”häller miljarder över de rika”. Det socialdemo­kratiska ungdomsför­bundets ordförande Philip Botström ”tar fram skämskudde­n” inför skattesänk­ningsförsl­aget.

Finansmini­stern påpekar att slopad värnskatt var ett krav från L för att sänka marginalsk­atter, men jag tycker att det är felpriorit­erat i det här läget när vi har så oerhörda behov i andra delar, säger Sjöstedt.

SD stödjer därför inte slopad värnskatt i nuläget.

Precis som M och KD vill SD satsa mer på brottsbekä­mpning och rättsväsen­det i stort, men man vill också tillföra mer resurser till kommunerna.

– Över 100 kommuner kommer att gå med underskott i år och det ingå januariavt­alet och regeringss­amarbetet med S, MP och C. Men hon betonar också att hon står upp för budgetens helhet.

På frågan hur fördelning­sprofilen blir i framtida budgetar, svarar Andersson.

–En sådan här extrem fördelning­spolitisk profil som det blir när man avskaffar värnskatte­n har jag svårt att se framför mig.

Sammanlagt innehåller budgeten skattesänk­ningar för 16 miljarder kronor. Där ingår sänkt skatt för pensionäre­r, vilket var ett vallöfte från S.

Även glesbygdsb­or får sänkt skatt och arbetsgiva­ravgifter sänks för att få unga och nyanlända i jobb. Kommunerna får åtta miljarder kronor mer 2020 för att klara att upprätthål­la nivån i vård, skola och omsorg. Av dem är fem miljarder generella statsbidra­g o c h 1 , 3 miljarder pengar för att korta kommer att vara stora problem framöver.

Det är ytterst kommunsekt­orn som står för den välfärd som vi som medborgare vill ha, säger Oscar

Sjöstedt.

Inte så förvånande är tongångarn­a helt annorlunda från samarbetsp­artierna C och L. De är mycket nöjda med vad de fått igenom i budgetförh­andlingarn­a.

Centerns ekonomisk politiske talesperso­n Emil Källström gläds över budgeten som han kallar för vårdköerna. Det är pengar som riksdagen beslutat om tidigare.

Nya pengar är nästan 0,6 miljarder till kommuner med socioekono­miska utmaningar och till kommuner som tagit emot många flyktingar.

Andra exempel på nya pengar är 300 miljoner kronor till ungdomspsy­kiatrin och 110 miljoner till skolan.

Finansdepa­rtementet räknar med att statsbidra­gen till kommunerna behöver höjas med 90 miljarder kronor till 2026.

Ni sänker skatter för 16 miljarder, hade det inte varit bättre att lägga det på välfärden?

– Det är klart att det är en avvägning i en budget, som hade sett annorlunda ut om S haft egen majoritet, säger Andersson.

På frågan vilka finansmini­stern Andersson tror blir gladast över budgeten, svarar hon:

– Alla i Sverige som ser problemen vi har med skjutninga­r, med att vi behöver mer resurser till skolan, med att alltför många äldre har det kämpig. Alla de kommer att se att vi har en budget som tar itu med de stora samhällspr­oblemen.

Andersson pekar till exempel på att polisen får en historiskt stor höjning av sitt anslag med drygt 1,9 miljarder 2020. Av den höjningen har dock 1,8 miljarder aviserats redan tidigare av riksdagen. Budgeten innehåller nya förslag i form av ökade utgifter och sänkta skatter för drygt 29 miljarder kronor. En del av pengarna är dock omfördelni­ngar, till exempel på skolans område. Därför blir satsningar netto knappt 27 miljarder kronor.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

en ”skattesänk­arbudget”.

C och L anser att slopad värnskatt ökar tillväxten genom att få fler att vilja jobba mer.

– Det handlar inte om inkomstniv­åer på min nivå eller ännu högre, utan de som tjänar 60, 70, 80 tusen, säger Liberalern­as ledare Nyamko Sabuni.

Det är inte direktörer, utan läkare och mellanchef­er som kan ta ett till steg i karriären, säger Nyamko Sabuni.

Oscar Sjöstedt (SD)

Emil Källström (C)

Nyamko Sabuni (L)

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ??
Bild: Claudio Bresciani/tt
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden