Ttela

Världens ledare har planer på en grön action

- Tina Magnergård Bjers/tt

Om klimatmåle­n i Parisavtal­et ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:S generalsek­reterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade ”action-spår” ska presentera­s. Både klimatakti­visten Greta Thunberg och statsminis­ter Stefan Löfven väntas framträda.

Ett av spåren, det som handlar om att ställa om världens industrier, leds av Sverige tillsamman­s med Indien.

–Spåren speglar väl hur man måste agera i klimatarbe­tet, de stärker och kompletter­ar genomföran­det av Parisavtal­et, säger Johanna Lissinger Peitz, miljöråd vid Fn-representa­tionen och Sveriges chefsklima­tförhandla­re.

Toppmötet äger rum på måndag, dagen innan den så kallade högnivåvec­kan i F N drar i gång. Det är då världens ledare håller anföranden i generalför­samlingen och ett stort antal specialmöt­en om allt från Jemenkrise­n till migration äger rum i högkvarter­et i New York.

Men i år kastar klimatförä­ndringarna en grön skugga över Fn-veckan. Redan på fredag samlas hundratuse­ntals människor för klimatstre­jker och protester globalt. I New York anförs de bland annat av den svenska aktivisten Greta Thunberg som klimatvänl­igt seglat över Atlanten för att delta i protestern­a och Fn-mötena.

–Här känns det som om det (klimatförä­ndringarna) diskuteras som något som du tror på eller inte. Där jag kommer från är det mer som – det är fakta, sade Thunberg när hon intervjuad­es av tv-programmet The Daily Show om hur hon upplever inställnin­gen till klimatkris­en i USA.

På lördag har FN bjudit in just ungdomsrör­elser till ett eget klimattopp­möte, där både Thunberg och statsminis­ter Stefan Löfven (S) väntas delta.

Fn-skrapan för ett slags förmöte så att delegater under söndagen kan djupdyka i och på allvar sätta sig in i de nio ”spåren”. De spänner bland annat över energi, hållbara städer och infrastruk­tur, mobiliseri­ng av unga och civilsamhä­llet samt hållbara metoder att stötta jordbruk, skogar och andra ekosystem – utöver det blågula om industrin.

– Den tunga industrin står för drygt 30 procent av utsläppen. Det handlar om stål, cement, aluminium, kemikalier och tunga transporte­r, inklusive flyg och sjöfart. Från vår sida har vi bland annat använt erfarenhet­en från arbetet med färdplaner för Fossilfrit­t Sverige, berättar Lissinger Peitz.

Stor vikt har lagts vid lärdomarna från olika former av partnerska­p mellan stat och näringsliv.

– Vi har tittat på svenska samarbeten och vad man kan göra globalt med liknande metoder. Fokus ligger på innovation och tekniska lösningar, att hitta områden som kan vara av intresse globalt, säger hon.

Agendan för generalsek­reterare António Guterres toppmöte, som hålls i generalför­samlingen, är fortfarand­e flytande. Men enligt FN ska Greta Thunberg framträda och även statsminis­ter Stefan Löfven är bokad som talare.

Inget formellt dokument ska dock antas och arbetet med spåren är inte bindande. I stället väntas olika världsleda­re avge löften under mötet. Men det är oklart om mer klimatskep­tiska statschefe­r som president Donald Trump, som 2017 drog USA ur Parisavtal­et, deltar. Enligt Vita huset planerar Trump att samma dag stå värd för ett möte om religionsf­rihet i Fn-skrapan. Lissinger Peitz säger att förväntan ändå är mycket hög.

– Det är en positiv känsla. Och det är tydligt att det här är en dag för dem som är beredda att göra mer än man redan gör.

Borde inte Fn-mötet vara hårdare eller löftena bindande?

– Sådana åtaganden har ju länderna i Parisavtal­et och där hade vi den snabbaste ratificeri­ngen någonsin för ett multilater­alt miljöavtal. De här processern­a kompletter­ar och stödjer varandra.

 ??  ??
 ?? Bild: Richard Drew/tt ?? Den svenska aktivisten Greta Thunberg vid en klimatprot­est utanför FN i New York tidigare i september. Parallellt förberedsi
Bild: Richard Drew/tt Den svenska aktivisten Greta Thunberg vid en klimatprot­est utanför FN i New York tidigare i september. Parallellt förberedsi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden