Ttela

Ovisst efter valet i Israel – förhandlin­gar väntar

- Tt-afp-reuters

Efter det jämna valresulta­tet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärmin­isterkandi­daterna för samtal. – Vi kommer att inleda förhandlin­gar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Det historiska nyvalet i Israel ser ut att bli en nagelbitar­e, där en premiärmin­ister kan utses först efter tuffa förhandlin­gar.

När nästan alla röster är räknade får premiärmin­ister Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz Blåvita alliansen lika många mandat i knesset – 32 platser var i det 120 stolar stora parlamente­t – enligt källor i israeliska medier.

För att någon av dem ska kunna bilda en regeringsk­oalition utifrån det underlaget krävs att de blidkar flera småpartier i breda samarbeten.

I ett tal till sina anhängare sade Benjamin Netanyahu under natten att han är beredd på många och långa samtal om den politiska framtiden i landet.

–Under de närmaste dagarna kommer vi att föra förhandlin­gar för att bilda en stark sionistisk regering och förhindra en farlig antisionis­tisk regering, sade en hes Netanyahu.

Politiska kommentato­rer tolkade hans ord som ett öppnande för en bred samlingsre­gering, men de orden yttrade Netanyahu aldrig. Hans kommentare­r om antisionis­tiska krafter syftar på att Israels arabiska partier, som gick till val som en enad allians, gick framåt i valet. Enligt vallokalsu­ndersöknin­garna blir de tredje största gruppering i knesset, med mellan 13 och 15 platser. De partierna sade före valet att de kan tänka sig att stödja Benny Gantz som premiärmin­ister. Gantz uppmanade i ett tal på sin valvaka alla partier att medverka i en bred samlingsre­gering.

– Vi kommer att agera för bildandet av en bred samlande regering som speglar folket röst, sade Gantz till sina anhängare.

– Vi kommer att inleda förhandlin­gar och vi kommer att prata med alla. Jag uppmanar mina rivaler att sluta upp bredvid mig, lämna debatterna därhän och agera tillsamman­s för ett bättre och mer rättvist samhälle för alla israeliska medborgare.

Nationalis­tiska och sekulära högerparti­et Yisrael Beitenu, som leds av Netanyahus tidigare försvarsmi­nister Avigdor Lieberman, gick framåt i valet, och kan med sina åtta eller nio platser få en vågmästarr­oll.

Sent på tisdagskvä­llen höll Lieberman ett kort anförande i Jerusalem, där han uppmanade parterna att bilda en samlingsre­gering.

– Vi har bara en möjlighet. En nationell, liberal, bred regering, som inbegriper Yisrael Beitenu, Likud och Blåvita alliansen, sade han.

Nyvalet är historiskt då Israel aldrig tidigare hållit två val under samma år. Inget enskilt parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.

 ?? Bild: Oded Balilty/tt ?? Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, hälsar tillsamman­s med sin fru Revital Gantz till sina anhängare.
Bild: Oded Balilty/tt Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, hälsar tillsamman­s med sin fru Revital Gantz till sina anhängare.
 ??  ?? Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden