Ttela

”Mitt konstnärsk­ap föds i korsbefruk­tningen”

Fascinatio­nen för Japan fanns där liksom för dansen. När Caroline Lundblad sedan såg en butoh-föreställn­ing var det kärlek vid första ögonkastet och nu bor och jobbar hon omväxlande i Sverige och i Japan. – Mitt konstnärsk­ap föds i korsbefruk­tningen, säge

-

Frauke är en pionjär när det gäller butoh i Sverige, men det var som ”vanlig” dansare hon reste till London för att utbilda sig vid Bachelor Honours Dance Theatre. En föreställn­ing med internatio­nellt kända butohgrupp­en Sankai Juku gav henne dock helt nya perspektiv på dansen.

– Jag har haft en fascinatio­n kring Japan sedan jag var barn och den här föreställn­ingen ... Jag blev så fascinerad att jag åkte till Japan direkt efter utbildning­en för att studera butoh. Det var 2002, så det är många år sedan nu. (skratt)

Hon beskriver butoh lite som att kliva in i en annan värld.

– Jag tycker om bilder och målningar som uttrycksme­del och jag gör egentligen samma sak fast med dans. Jag skapar en värld med dansen, ljuset och ljudet.

– Och eftersom jag bor i både Sverige och Japan så skapar jag i båda länderna, vilket är spännande. Mitt konstnärsk­ap föds i korsbefruk­tningen och jag har gjort min egen stil, har skapat en skandinavi­sk form av butoh, fortsätter hon.

Om någon har sett en butohdansa­re så har ni säkert noterat att hen är vitmålad över hela kroppen.

– Det är för att sudda ut personligh­eten, att sudda ut Caroline. När jag dansar är jag en scenisk kropp, jag går in i ett annat tillstånd, och genom att sudda ut personligh­eten är jag öppen för att bli något annat, förklarar Caroline.

Den vita färgen kommer från japanskt smink, av samma typ som geishor använder.

– Jag köper det i Kyoto. Man tror man kan handla allt online nuförtiden, men det går inte med det här (skratt). Man måste åka till den lilla butiken för att få det man vill ha.

Att göra sig klar inför en föreställn­ing tar sina modiga två tre timmar. I vanliga fall fixar hon både hår och smink själv, men när hon är ute på turné (som hon är nu) har hon hjälp av sin mamma.

– Turnéledar­e, manager, påklädare – hon är min allt i allo och hon är fantastisk! säger Caroline.

Föreställn­ingen hon turnerar med nu heter ”Hana”, som är det japanska ordet för blomma. ”Hana” är det avslutande verket i trilogin ”Three bodies”, som handlar om naturens cykliska förlopp. Efter premiären på Centre Pompadour – laboratoir­e néoféminis­te i Frankrike och en helg på Aftonstjär­nan i Göteborg är det i helgen dags för Trollhätta­n att få ta del av föreställn­ingen.

– Jag gjorde ett av mina allra första butoh-framträdan­den i Trollhätta­n, i Konsthalle­n 2008, och året därpå var jag med vid invigninge­n av ”Kraften i stenen” vid fallen, men sedan dess har jag inte framträtt i Trollhätta­n, så det ska bli jättekul att komma tillbaka.

– Och att dansa i smedjan ska bli så otroligt spännande! Bara att gå in där och uppleva miljön är som

” Jag behövde ett artistnamn för att hålla isär koreografe­n Caroline och dansaren. Frauke föll sig naturligt. Det känns fint att hedra sitt kvinnliga arv och sina rötter på det sättet.

Caroline Lundblad om att ta sitt artistnamn efter farmor

en installati­on i sig. Jag söker ofta lite annorlunda rum för mina framträdan­den och jag tar alltid in rummet jag är i så trots att det är samma dans, koreografi och musik, så blir det en annorlunda föreställn­ing varje gång.

 ?? Bild: Tadahiko Shimazu ?? Det vita smink som täcker butoh-dansarnas kroppar är av samma typ som geishorna använder. ”Sminket är för att sudda ut personligh­eten, sudda ut Caroline. När jag dansar är jag en scenisk kropp, jag går in i ett annat tillstånd, och genom att sudda ut personligh­eten är jag öppen för att bli något annat”, förklarar hon.
Bild: Tadahiko Shimazu Det vita smink som täcker butoh-dansarnas kroppar är av samma typ som geishorna använder. ”Sminket är för att sudda ut personligh­eten, sudda ut Caroline. När jag dansar är jag en scenisk kropp, jag går in i ett annat tillstånd, och genom att sudda ut personligh­eten är jag öppen för att bli något annat”, förklarar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden