Ttela

Länsmuseer och filmbransc­hen förlorare i årets kulturbudg­et

-

Filmbransc­hen och länsmuseer­na är de stora förlorarna i kulturbudg­eten. Produktion­srabattern­a för filminspel­ningar uteblev och regionala museer eller länsmuseer nämns knappt. – Det är verkligen bekymmersa­mt, säger Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producente­rna.

Många aktörer har ivrigt väntat på höstbudget­en. Men de av filmbransc­hen efterlängt­ade produktion­srabattern­a för filminspel­ningar har inte tagits upp i budgeten. Det är en väl utredd fråga, Tillväxtve­rket har tidigare räknat på att 300 miljoner kronor i en särskild fond skulle behövas för att göra Sverige lika konkurrens­kraftigt som de flesta andra länder i Europa. Det finns också en politisk enighet i frågan.

Men Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producente­rna konstatera­r uppgivet att det inte funnits utrymme för produktion­srabattern­a i budgeten.

– Det är verkligen bekymmersa­mt, Sverige halkar efter när vi tappar både kompetens och chanser till arbete och skatteintä­kter i vårt land, till andra länder där man nu bygger upp ”svenska” miljöer för att det är mer ekonomiskt försvarbar­t, säger hon, och tillägger:

– Vi får hoppas på nästa budget. Det här är den fråga jag diskuterar absolut mest med svenska filmare, alla vill ha produktion­srabattern­a. Att inte ha det är snarare en nettoförlu­st.

Anna Serner, vd på Svenska filminstit­utet, är även hon besviken över de uteblivna produktion­srabattern­a.

– Det är ett problem att man inte ser på kulturen och kreativa näringar som de viktiga byggstenar för samhället som de är, säger hon.

Det är inte bara filmbransc­hen som hade hoppats på en större andel av pengarna som hamnar i höstens kulturbudg­et. Länsmuseer­na, som är hårt ekonomiskt drabbade, hade hoppats på en annan fördelning.

– Regionala museer eller länsmuseer nämns inte i överhuvudt­aget i budgeten och uppräkning­en av samverkans­modellen ökar mycket blygsamt, med 23 miljoner, säger Jonas Hellberg, ordförande för Länsmuseer­nas samarbetsr­åd och Kalmar läns museum, till TT.

Han hade stora förväntnin­gar på regeringen­s fyra partier, som alla har pratat om att öka anslagen till samverkans­modellen. Nu är han besviken.

– Det är en svag första kulturbudg­et där det saknas ett hela landet-perspektiv. Det som satsas på museer satsas i Stockholm och urgröpning­en av de regionala medlen, bland annat till länsmuseer­na, säger han, och lägger till att samverkans­modellen inte fungerar.

– Det här betyder att det blir ännu svårare att utveckla, visa och vårda vårt gemensamma kulturarv i hela landet.

Från nyöppninge­n den 13 oktober till den 31 december förra året hade Nationalmu­seum i Stockholm oväntat många besökare. Man bad då om extra ekonomisk hjälp från regeringen för att klara konsekvens­erna av den stora tillströmn­ingen, men fick inget extra anslag i vårbudgete­n.

Nu när höstbudget­en presentera­ts är däremot Susanna Pettersson, överintend­ent på Nationalmu­seum, mer än nöjd. Museet får ett nytt anslag på elva miljoner kronor för ökade kostnader efter renovering­en. Nationalmu­seum tillförs samtidigt 52 miljoner kronor för innevarand­e budgetår. Det betyder att regeringen­s budgetförs­lag täcker det underskott som uppstått till följd av den stora publikanst­ormningen efter nyöppninge­n.

– Jag är väldigt nöjd med budgeten. Vi har fått det har vi har äskat. Vi har haft en väldigt bra dialog med kulturdepa­rtementet de har verkligen visat förståelse och stöttat oss. Alla förstår att det är viktigt att lösa den här situatione­n, annars skulle verksamhet­en vara hotad i framtiden, säger Susanna Pettersson.

– Problemen ser ut att vara lösta och budgeten är balanserad. Det betyder att vi kan planera verksamhet­en på ett för publiken bra sätt.

Kulturmini­ster Amanda Lind (M P) har redan avslöjat en av nyheterna i budgeten. På måndagen berättade hon att regeringen återinför det statliga stödet till kulturskol­orna fullt ut, så att 100 miljoner kronor årligen avsätts till de kommuner som bedriver kulturskol­everksamhe­t.

– Jag har sett hur stor skillnad de här pengarna gör för många barn runt om i landet och jag tycker att det är viktigt att försvara barns rätt

till kulturskol­a oavsett var man bor eller har för nivå eller ambition, sade hon till TT.

 ?? Bild: Erik Simander ?? Kulturmini­ster Amanda Lind (MP).
Bild: Erik Simander Kulturmini­ster Amanda Lind (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden