Ttela

Dyrare bilförsäkr­ing för boende i riskområde­n

Nyheter: Tusentals kronors skillnad på bara några kilometer – din hemadress har en enorm inverkan på priset för din bilförsäkr­ing. TTELA har jämfört kostnadern­a efter bilbränder­na. ”Personlige­n tycker jag det är tragiskt”, säger Mikael Svensson på Folksam

- Micael Thernström micael.thernstrom@ttela.se

Tusentals kronor skillnad på bara några kilometer – din hemadress har en enorm inverkan på priset för din bilförsäkr­ing. TTELA har jämfört kostnadern­a efter bilbränder­na. – Personlige­n tycker jag det är tragiskt, säger Mikael Svensson på Folksam.

Hemadress är en av många faktorer som påverkar priset på din bilförsäkr­ing. Att helförsäkr­a din bil kan bli dubbelt så dyr, helt beroende på vilken stadsdel bilägaren bor i. Vi har jämfört två adresser i Trollhätta­n, stadsdelar­na Halvorstor­p och Kronogårde­n, med varandra. Genom att ange personuppg­ifter, uppgifter om fordonet och vilken typ av försäkring den påhittade personen ville ha så framgick vad priset på premien skulle bli. Det som visade sig var att kostnaden för att försäkra fordonet i det ena, eller det andra, området skiljde sig rejält.

– Absolut, det är så det är. Vart man bor är kanske den mest påverkande faktorn för försäkring­skostnaden. Medan annat kan handla om några hundralapp­ar, säger Mikael Svensson, Gruppchef på Folksam försäkring­ar.

I den undersökni­ng TTELA gjort har vi under sökt fyra av de största försäkring­sbolagen. I undersökni­ngen valde vi en 33-årig man, boende i Halvorstor­p och som kör en tre år gammal Volkswagen Golf som denne parkerade på gatan. I denna undersökni­ng visade det sig att försäkring­sbolaget If bli dyrast. För honom skulle en helförsäkr­ing sluta på närmare 5 500 kronor om året.

Skulle samme bilägare däremot flytta två kilometer till en annan adress i centrala Kronogårde­n kommer priset förändras drastiskt. Samma bil och samma försäkring skulle då hamna på strax över 12 000 kronor om året. Mer än dubbelt så mycket på grund av några kilometer.

– Tyvärr är det så generellt för utsatta områden i städer, det blir dyrare, säger Mikael Svensson.

Det som slår hårt mot enskilda bilägare är att försäkring­en baseras på hur stor risken är för stöld eller skador på fordonet.

– Den kan verka väldigt orättvist ibland. Men det är så med försäkring­ar, det är alltid dem som inte råkar ut för skadorna som drabbas. Eftersom man går samman och betalar solidarisk­t.

Förhöjda premier kan även bidra till att bilägare som bor i utsatta områden väljer halvförsäk­ring eller till och med endast trafikförs­äkring på sitt fordon, menar Mikael Svensson. Något som innebär ett sämre skydd för den enskilde bilägaren såväl ekonomiskt som rättsligt.

– Personlige­n tycker jag det är tragiskt. Det är inga olyckshänd­elser när bilar eldas och försäkring­sbedrägeri­er eller stölder sker. Men i slutändan är det du och jag som drabbas.

 ??  ?? Omar Abdisalan
– Det är sjukt att det ska vara så, men det beror bara på att det händer så mycket här. Det är polisen som måste bli hårdare.
Omar Abdisalan – Det är sjukt att det ska vara så, men det beror bara på att det händer så mycket här. Det är polisen som måste bli hårdare.
 ??  ?? Sonja Nyström – Det är väl så som alla försäkring­sbolag gör. Jag antar att det blir dyrare då det är mer skadegörel­se, det är så det är i hela Sverige med bilförsäkr­ingar.
Sonja Nyström – Det är väl så som alla försäkring­sbolag gör. Jag antar att det blir dyrare då det är mer skadegörel­se, det är så det är i hela Sverige med bilförsäkr­ingar.
 ?? Bild: Sebastian Lamotte ??
Bild: Sebastian Lamotte
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden