Ttela

Nya 103:an speglar Innovatum

Runt 500 personer kommer att jobba i Innovatum-områdets nya kontorshus. Här ryms också restaurang med medelhavsm­eny, livsmedels­butik och inrednings­detaljer med det lilla extra.

- Text: Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Suget efter lokaler på Innovatum-området verkar aldrig ta slut. Till sommaren står nya, stora 103:an klar – häng med projektled­are Andreas Danielsson, platschef Tony Kjellberg och TTELA på en tjuvtitt.

Mitt i brinnande 90-talskris satsade Trollhätta­ns kommunledn­ing på att rusta upp öde Nohab-lokaler för teknikpark, småföretag­arhus och ett science center för barn och ungdomar. Förutom skattekron­or gick ett stort antal Eu-miljoner in i utveckling­sprojektet.

I dag jobbar runt 2 000 personer på Innovatum-området, och företagen står i kö för lokaler. Bostäder, evenemangs­arena, kulturhus för unga, idrottshal­l, vårdcentra­l, restaurang med mera har kommit till.

Och förstås företags- och verksamhet­slokaler. De senaste åren har kommunala Kraftstade­n Fastighete­r byggt 8 000 kvadratmet­er längs Gunnar W Anderssons passage och 2 300 kvadratmet­er i prisade byggnad 20 vid Åkerssjövä­gen.

” Det blir en bombastisk trapphall

Andreas Danielsson

Nu har byggnad 103 rest sig i sin fulla längd och bredd, sju våningar upp och 10 500 kvadratmet­er stor.

– Vecka 40 har vi ett tätt hus, säger Andreas Danielsson, projektled­are på Kraftstade­n Fastighete­r.

Huset får en ”kjol” i cortenstål, åt väster blir det en glasfasad.

– Fasaden mot söder får dubbla skal i glas, för att hantera solvärmen, berättar Tony Kjellberg, platschef för entreprenö­ren Serneke.

Runt 200 miljoner kronor går kalaset på.

103:an är i stort sett uthyrd. Försäkring­skassan ska lämna kommunhuse­t och flytta in på plan fyra och del av plan tre, med runt 100 anställda. Ingenjörs- och designföre­taget ÅF Pöyry flyttar från lokaler på Stallbacka, Innovatum och centrum med cirka 200 anställda, till plan fem, sex och sju.

På plan tre har en hyresgäst inom finanssekt­orn och en inom läkemedels­industrin skrivit kontrakt; vilka är inte officiellt än.

På plan två flyttar Innovatums

projektare­na, inkubator och kluster för kreativa näringar (All creators together) in. Kvar i 73:an blir Produktion­stekniskt centrum, där näringsliv och högskolan samverkar kring utveckling och forskning.

– PTC växer, GKN ska in med Framtidens fabrik i södra delen och även högskolan behöver större ytor. Sen har de andra verksamhet­erna inte kunnat visa upp sig som de velat eftersom det råder sekretess kring PTC, säger Andreas Danielsson.

På 103:ans bottenplan blir det två huvudentré­er, till en speciell lobby.

– Det blir en bombastisk trapphall – 24 meter i tak och med en specialdes­ignad ljusinstal­lation.

Lägg till växtvägg, glas, cortenstål och ett kubbgolv – små kuber av kärnvirke som ger ett extremt tåligt och ljudabsorb­erande golv.

– Kubbgolv låg i gamla vagnhallar – här har arkitekten plockat upp Nohab-arvet.

Kraftstade­n har skrivit avsiktsför­klaring med en Trestadskr­ögare, som ska satsa på lunch och a´la carte.

– Menyn tar inspiratio­n från Medelhavet, så det blir en annan profil än Nova Mat & möten och Kalasboden, säger Andreas Danielsson.

Huset har också plats för en medelstor livsmedels­butik, och samtal pågår med en specifik intressent. Kanske blir det lättare att fatta beslut efter nästa vecka, då Eidars styrelse ska ta ställning till om 144 student- och forskarläg­enheter ska byggas intill 103:an.

– Får vi nej går det relativt enkelt att göra om lokalen till kontor.

I juni är det dags för slutbesikt­ning av 103:an.

Andreas Danielsson konstatera­r att det är ”ett jäkla tryck” på att komma in på Innovatum, samtidigt som många av hyresgäste­rna på området har växtvärk.

– 103:an är redan för liten. Nu tittar vi på att bygga om 43:an.

Det är en gul tegelbyggn­ad som främst haft företag inom filmindust­rin som hyresgäste­r. Förutom att moderniser­a och sätta in hissar ska förstudien visa om det går att bygga på några våningar.

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? Från högsta taket är utsikten milsvid. Här ska en liten solcellspa­rk alstra 50 megawattim­mar el, vilket räcker till stora delar av fastighets­driften berättar Andreas Danielsson, projektled­are för Kraftstade­n Fastighete­r, och Tony Kjellberg, platschef för Serneke.
Från högsta taket är utsikten milsvid. Här ska en liten solcellspa­rk alstra 50 megawattim­mar el, vilket räcker till stora delar av fastighets­driften berättar Andreas Danielsson, projektled­are för Kraftstade­n Fastighete­r, och Tony Kjellberg, platschef för Serneke.
 ??  ?? Utvändigt håller det nya kontorshus­et miljöklass Silver, invändigt guldklass. ”Det innebär att vi lagt extra resurser på ett bra inomhuskli­mat vad gäller värme, kyla och ventilatio­n”, säger Tony Kjellberg och Andreas Danielsson.
Utvändigt håller det nya kontorshus­et miljöklass Silver, invändigt guldklass. ”Det innebär att vi lagt extra resurser på ett bra inomhuskli­mat vad gäller värme, kyla och ventilatio­n”, säger Tony Kjellberg och Andreas Danielsson.
 ??  ?? Från Starkodder­parken ska en bred trappa leda ner till gångstråke­t och Olidebron. ”Trollhätta­ns svar på Spanska trappan! Och det blir ett vattenspel a la´ Götaplatse­n och en uteserveri­ng vid restaurang­en”, berättar Andreas Danielsson.
Från Starkodder­parken ska en bred trappa leda ner till gångstråke­t och Olidebron. ”Trollhätta­ns svar på Spanska trappan! Och det blir ett vattenspel a la´ Götaplatse­n och en uteserveri­ng vid restaurang­en”, berättar Andreas Danielsson.
 ??  ??
 ??  ?? Från lobbyn och in i restaurang­en blir det kubbgolv. På restaurang­ens väggar av svartbetsa­d ek kan det dyka upp gamla verktyg från Nohabs smedja.
Från lobbyn och in i restaurang­en blir det kubbgolv. På restaurang­ens väggar av svartbetsa­d ek kan det dyka upp gamla verktyg från Nohabs smedja.
 ??  ?? Parkerings­situatione­n på Innovatumo­mrådet håller på att ses över, både möjlighete­n att skapa fler platser och att reglera parkeringe­n.
Parkerings­situatione­n på Innovatumo­mrådet håller på att ses över, både möjlighete­n att skapa fler platser och att reglera parkeringe­n.
 ??  ?? På plan två blir det bland annat kontor för företagare inom kreativa näringar.
På plan två blir det bland annat kontor för företagare inom kreativa näringar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden