Ttela

Fel patient opererades

Två patienter med samma förnamn, samma födelseår och med brutna vänsterhöf­ter förväxlade­s när de skulle in på operation. En av patientern­a fick en allvarlig vårdskada. – Det ska egentligen inte kunna hända, säger chefsläkar­e Magnus Söderbergh.

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Nyheter: De båda patientern­a hade samma förnamn, födelseår och led dessutom av liknande höftskador. Det slutade med att en av dem opererades med fel metod och senare drabbades av en allvarlig vårdskada.

De båda patientern­a med samma förnamn och födelseår sökte vård för samma problem. Båda hade brutit vänster höft och behövde opereras. Men det som skilde dem åt var vilken operations­metod som skulle användas och var frakturen satt. I väntan på operation placerades patientern­a på samma avdelning.

Den ena patienten åkte in för att förberedas inför operatione­n, men hela personnumr­et lästes aldrig upp. Därefter antog personalen att de hade rätt patient trots att personen nekar till flera uppgifter. Den patient som personalen tror de har framför sig är demenssjuk, och därför avfärdas hennes påståenden om att hon bland annat inte har en son.

Patientens id jämfördes aldrig med datajourna­len, i stället utgick man enbart från pappersjou­rnalen.

Operatione­n påbörjades, och läkaren noterade inlednings­vis att patientens anatomi inte stämmer överens, men det är först när kirurgen går in i leden som de upptäcker att det inte finns någon fraktur på lårbenshal­sen. Operatione­n pausas, patientens identitet kontroller­as och misstaget upptäcks. Personalen ändrar då operations­metod till den planerade.

Samtidigt låg den patient som de trodde de opererade kvar på avdelninge­n och patientens väntetid till operation förlängdes.

Frakturen för patienten som inlednings­vis började opereras med fel metod läkte inte och fick opereras igen. Händelsen har lex Maria-anmälts.

Magnus Söderbergh, chefsläkar­e Nu-sjukvården, konstatera­r att det var många parametrar som spelade in.

– Det här är definitivt inte vanligt, men även om det här var väldigt många sammanträf­fanden för de här två patientern­a så ska det egentligen inte kunna hända, säger Söderbergh.

– Dels handlar det om att man inte läste upp hela personnumr­et, men sedan är det ett systemfel där vi har både pappersjou­rnal och en journal i datorn. Den här gången förlitade man sig på pappersjou­rnalen, men dubbelkoll­ade inte i datajourna­len.

– Nu är det det första vi gör, att vi kontroller­ar patienten mot datajourna­len.

– Patienten där vi påbörjade operation med fel metod har senare drabbats av komplikati­oner, vilket kan ha samband med varandra men vi kan inte säga det säkert.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Enligt Magnus Söderbergh har Nu-sjukvården efter händelsen ändrat rutinerna vid operation. Hur kunde det ändå hända? Vad innebar det här för patientern­a?
Bild: Stefan Bennhage Enligt Magnus Söderbergh har Nu-sjukvården efter händelsen ändrat rutinerna vid operation. Hur kunde det ändå hända? Vad innebar det här för patientern­a?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden