Ttela

Bara med ödmjukhet kommer EU vidare

Ett migrations­politiskt omtag. Så beskriver Eu-kommission­ens tillträdan­de ordförande Ursula von der Leyen utmaningen Sveriges nya kommission­är Ylva Johansson står inför. Förhoppnin­gsvis talar detta för att den nya kommission­en vill se nytänk på riktigt.

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Efter år av utdragna förhandlin­gar är det hög tid för EU:S medlemslän­der att erkänna låsningen inom migrations­området och förhålla sig till den.

I princip har den svenska, och tyska, hållningen legat fast sedan 2015. Förhoppnin­gen gällde – och gäller – en bindande kvotfördel­ning för alla medlemssta­ter. Tids nog skulle en kompromiss nås. Samtidigt har den totala motviljan från länder som Ungern, Tjeckien och Polen omöjliggjo­rt ett avgörande handslag.

Inte minst Sverige är ett av de Eu-länder som tagit absolut störst ansvar för flyktingmo­ttagande. Ur svenskt perspektiv vore en tvingande omfördelni­ng av asylsökand­e en lockande lösning i all sin tekniska enkelhet. Idén är dock i dagsläget tyvärr lika orealistis­k som logisk.

Ungern, och övriga kritiska länder, delar inte ens vår problembes­krivning. För deras del är formell tvångsförd­elning av flyktingar inte någon enklare paragrafde­talj som med tillräckli­gt tålamod kan förhandlas fram. Ur dessa länders perspektiv är frågan närmast existentie­ll. Man upplever att EU börjat utvecklas långt bortom den union de gick med i. För oss handlar frågan om grundlägga­nde solidarite­t – enligt deras synsätt hotas den egna kontrollen över landets gränser.

Förmodlige­n skulle inte en tvingande lösning vara optimal ens om det i närtid gick. Ungern med flera skulle troligen fjärma sig från unionen än mer. Situatione­n för asylsökand­e som faktiskt skickas till uttalat motvilliga mottagare skulle därtill bli mycket oklar. Mycket talar för att personerna i slutändan ändå skulle känna sig pressade att försöka ta sig vidare. Inte heller ekonomiska sanktioner, som svenska Socialdemo­kraterna gärna lyfter, är lösningen. Sådana hårdhandsk­ar lär kraftigt spä på polariseri­ngen inom unionen. För att värna en europeisk gemenskap måste vi vara pragmatisk­a.

Omfördelni­ngen inom unionen är bara en av EU:S stora migrations­utmaningar. Hur pass olika regelverk vi kan ha för exempelvis försörjnin­gskrav måste diskuteras. Just nu blockerar frågan om bindande kvoter däremot detta övriga, viktiga arbete. von der Leyens uttryck om nya former av solidarite­t, som hon nämner i Johanssons uppdragsbr­ev, är intressant. Vad det konkret kommer innebära blir avgörande.

En konstrukti­v väg vore att se bortom ansvar mätt i volymer. Som ett mjukare alternativ till “Eu-böter” för medlemslän­der som vägrar ta emot flyktingar är ekonomiska investerin­gar värt att titta närmre på. Det kan handla om EU:S migrations­politiska förvaltnin­gsarbete. De närmaste åren ska unionens gränsbevak­ande myndighet Frontex stärkas. En ödmjuk, framåtsyft­ande kompromiss skulle kunna vara att länder som Ungern och Polen får åta sig ett betydande ekonomiskt ansvar för det.

Först när vi ödmjukt enas om att ansvar inte behöver innebära ansvar på exakt samma sätt kan vi på allvar komma vidare.

” Omfördelni­ngen inom unionen är bara en av EU:S stora migrations­utmaningar

 ?? Bild: Yvonne Åsell/svd/tt ?? Unionens migrations­politik måste bygga på ödmjukhet.
Bild: Yvonne Åsell/svd/tt Unionens migrations­politik måste bygga på ödmjukhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden