Ttela

Pressklipp

-

Avfärda inte hårdare straff

Statistik som antyder motsatsen, att längre tid i fängelse gör personer mer brottsbenä­gna, har en kritisk felkälla: De som döms till hårdare straff är en viss typ av personer. På samma sätt som det är de sjukaste patientern­a som får de starkaste medicinern­a. En annan invändning är att länder med stränga straff har hög brottsligh­et, såsom USA. Men faktum är att brottsligh­eten över tid minskat i USA och studier pekar på att fler fängelseår är en delförklar­ing. Likaledes: Att det i områden med sämre folkhälsa skrivs ut mer medicin är inget underbetyg för läkemedel.

Fredrik Kärrholm i Svenska Dagbladet (ob moderat) Lyft blicken

Det som stannar kvar från gårdagen är ändå detta: En hundring i sänkt skatt för medelinkom­stpensionä­ren, en dryg hundring för glesbygdsb­on och 1 200 kronor för den med en månadslön på 75 000. Det är olyckligt att inte fler förmår höja blicken och diskutera rättvisa och utanförska­p på ett annat plan, med fler komponente­r. Men som januaripar­tierna bäddat får de förstås också ligga.

Johan Rudström i Upsala Nya Tidning (liberal)

Rätt kurs, svag pedagogik

Så här långt ser kursen ut att ligga i huvudsak rätt, i avtalet från i januari och i det mesta av de konkreta budgetförs­lagen. Mycket som står på programmet blir dock klart för genomföran­de först om ett par år. Det som brister, på flera håll, är något annat: Den ekonomiska pedagogike­n. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) och andra har svårt att skaka av sig invanda blockpolit­iska slagord och inskränkt kortsiktig­a bedömninga­r av vad som påverkar framtida inkomstell­er välfärdskl­yftor.

Eskilstuna-kuriren (liberal)

Ett frikostigt år

Miljöparti­et vill inte att den nya versionen av friåret skall kallas för friår eftersom man den här gången kommer att ha krav på sig att studera eller starta företag i stället för ren statligt finansiera­d ledighet. Frågan är bara hur framgångsr­ikt man måste driva sitt nystartade företag, eller studier för den delen, för att inte bli återbetaln­ingsskyldi­g, och hur myndighete­r skall kunna bedöma det. Dyrt är det i alla fall, mer än en miljard per år beräknas det kosta när det är fullt utbyggt. Omdömena lär likna de som kom efter förra försöket: nästan inga nya jobb och sämre löneutveck­ling för de som utnyttjar möjlighete­n.

Jacob Sidenvall i Smålandspo­sten (moderat)

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden