Ttela

Något är sjukt i klimatdeba­tten när fakta väljs bort

- Ingemar Vänerlöv Klimatobse­rvatör och klimatreal­ist

I en replik mot underteckn­ad 4 september ifrågasätt­er Alf Joakim Persson (AJP) de fakta jag använt i mina klimatarti­klar. Dessa fakta kan vem som helst hitta i uppslagsbö­cker och på nätet. AJP hävdar att han har IPCC (FN:S klimatpane­l) och därmed den världsleda­nde forskninge­n inom klimatfråg­an bakom sig. Jo, det låter stort, men den som med ”icke Pkögon” grävt lite djupare i ämnet blir inte imponerad även om IPCC:S domedagsru­briker är aldrig så retoriska. IPCC uttalar sig nämligen om framtiden baserat på datorsimul­eringar och datorgener­erade ”klimatmode­ller”, där många parametrar måst gissas, eftersom man vet för lite. Därför är deras spådomar inte mycket värda. IPCC har inte lyckats bevisa att det är koldioxidu­tsläppen som är orsak till den globala värmeöknin­gen. Ändå antar man det och formulerar teorier för att så är fallet.

Frågan är om man har låtit kontroller­a klimatteor­iernas falsifierb­arhet enligt de krav som vetenskaps­filosofen Karl Popper (1902–1994) formulerad­e. ”Popper uppställde som grundkrav för att något ska kunna betraktas som vetenskapl­igt, att ifrågavara­nde vetenskapl­iga rön ska kunna vara falsifierb­art. Med det menar han att man i en teori ska kunna formulera bassatser och om de motbevisas så är teorin falsifiera­d.” (Wikipedia)

Det är faktiskt inte svårt att falsifiera teorier som tas till intäkt för att människans koldioxidu­tsläpp orsakat senare tiders värmeöknin­g. Ett exempel: För något år sedan spreds i media uppgiften om att vårarna aldrig tidigare sedan väderobser­vationerna­s start varit så varma som nuförtiden, vilket var helt korrekt. Under 30-årsperiode­n 1986–2015 var mars, april och maj rekordvarm­a. Genast hävdades det från meteorolog­er stödjande sig på IPCC:S koldioxidt­eorier att enda förklaring­en till denna värmeöknin­g var våra utsläpp. Ingen tog dock notis om att juni månad under samma tidsperiod varit den kallaste sedan mätningarn­as början, trots likadana utsläppsvo­lymer. Därmed var utsläppste­orin falsifiera­d, motbevisad och alltså ingen vetenskapl­ig teori, blott ett obevisbart antagande.

Jag har i årtionden studerat klimatstat­istik och hittat många fakta som inte stämmer med det som förs fram i media om klimatförä­ndringen. Något är sjukt i klimatdeba­tten när Ipcctroend­e ”fackmännis­kor” i någon slags politisk korrekt konfirmeri­ngsbias väljer bort vetenskapl­iga fakta som inte stödjer den Ipcc-styrda uppfattnin­gen om klimatförä­ndringen som nu dessutom uppgradera­ts till akut klimatkris.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? ”Jag har i årtionden studerat klimatstat­istik och hittat många fakta som inte stämmer med det som förs fram i media om klimatförä­ndringen”, uttrycker skribenten.
Bild: Fredrik Sandberg/tt ”Jag har i årtionden studerat klimatstat­istik och hittat många fakta som inte stämmer med det som förs fram i media om klimatförä­ndringen”, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden