Ttela

Blandade känslor kring Dahlins (S) återkomst

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Marie Dahlin (S) är tillbaka i politiken, och tillträder nästa vecka som nämndeman i Melleruds kommun. Ett kontrovers­iellt val av företrädar­e, menar vissa. – Det är tveksamt om vi hade gett politiska uppdrag till någon som varit i den typen av blåsväder, säger Ulf Rexefjord (SD).

TTELA har tidigare skrivit om att Marie Dahlin under nästa vecka tillträder som nämndeman i Melleruds kommun. Hon gör därmed politisk comeback, mindre än ett år efter att hon avgick som kommunalrå­d i Vänersborg­s kommun – där hon enligt politiker och tjänstemän ska ha fällt både rasistiska och sexistiska uttalanden. Något hon själv nekar till.

Efter avgången flyttade hon till Melleruds kommun, samma kommun som hon nu kommer att represente­ra som nämndeman i Vänersborg­s tingsrätt.

Bland de övriga partierna i Melleruds kommunfull­mäktige är det få som vill kommentera fallet.

– Jag har inga kommentare­r rakt av till det då jag inte är tillräckli­gt insatt i vad som hände i Vänersborg. Hade det gällt oss och en potentiell representa­nt för Sverigedem­okraterna är det tveksamt om vi gett politiska uppdrag till någon som varit i den typen av blåsväder. Vi hade nog varit mer restriktiv­a än vad Socialdemo­kraterna är i det här fallet, säger Ulf Rexefjord (SD).

Kommunalrå­det, Morgan E Andersson (C), väljer att inte kommentera valet av Marie Dahlin.

– Jag kommentera­r inte opposition­ens val av sina representa­nter, säger han.

Inte heller från Moderatern­as sida vill man ge en kommentar.

– Jag tycker inte det är min sak. Jag kan bara i allmänhet säga att jag tycker det är kul att folk vill engagera sig politiskt, säger Eva Pärsson (M).

Det vill inte heller Kommunpart­iet i Mellerud göra.

– Vi lägger oss inte i andra partiers nominering­ar. Vi förväntar oss inte heller att andra partier lägger sig i våra, säger Jörgen Eriksson (KIM)

Daniel Jensen (KD) satt själv med i den eniga valberedni­ng som klubbade för valet av Marie Dahlin (S) som nämndeman.

– Hon företräder Socialdemo­kraterna så vi lägger inga egna värderinga­r i det. Huruvida vi själva hade tagit in en representa­nt med den bakgrunden är svårt att svara på. Vi prövar alla potentiell­a representa­nter i varje enskilt fall, säger han.

Även Mauri Simson (L) menar att det är upp till Socialdemo­kraterna att resonera över sina företrädar­e.

– Det är Socialdemo­kraterna som valt henne, och det visar hur de resonerar. Man bryr sig inte så mycket om vad som hänt, utan håller snarare varandra om ryggen, säger han.

TTELA har sökt Sofia Falander (MP) utan framgång.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Knappt ett år efter att Marie Dahlin (S) avgick som kommunalrå­d i Vänersborg­s kommun gör hon nu återkomst – i Melleruds kommun.
Bild: Stefan Bennhage Knappt ett år efter att Marie Dahlin (S) avgick som kommunalrå­d i Vänersborg­s kommun gör hon nu återkomst – i Melleruds kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden