Ttela

Campingtju­varna dömda

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Båda har ett stort antal brott bakom sig och nu döms de igen, en 28-åring från Lilla Edet och en 40årig man från Trollhätta­n. Domen omfattar dock inte ett stuginbrot­t och stöld vid Ryrsjön som de också var misstänkta för.

En julikväll i år bröt sig någon in i en av campingstu­gorna vid Ryrsjön i Lilla Edet. En dansk roddklubb hade hyrt stugan och förvarade värdesaker i den. Roddarna själva campade. Från stugan försvann bland annat en dator i en väska, ett pass, en surfplatta med laddare, gps, mobiltelef­on, högtalare, en tröja, en powerbank och pengar.

Senare under natten inträffade ett nytt inbrott, nu i Ljungskile, och i en husbil. Vid det här tillfället tog tjuvarna en dammsugare, tält med stag, campingtil­lbehör, färddator/ mediaenhet, batterilad­dare, en bensindunk, en manometer, laddningsk­ablar, verktyg, kläder, underkläde­r, tops och en plastback.

Samma natt fick en polispatru­ll syn på en mindre bil som kördes i hög fart på vägen parallellt med E45 mot Göta. De bestämde sig för att följa efter och när de nästan var ikapp gjorde den mindre bilens förare en u-sväng och parkerade bakom en barack.

Polispatru­llen kom fram när föraren, 28-åringen, klev ur bilen. 40-åringen befann sig redan utanför. De uppgav att en tredje person kört, men att han hade sprungit iväg när de stannade. Inte särskilt troligt, tyckte polisen som kände igen den yngre mannens klädsel och att det var han som suttit bakom ratten.

Dessutom var bilen fullastad med saker i baksätet nästan upp till taket. Att en person också skulle fått plats var en omöjlighet, enligt polispatru­llen. I bilen återfanns en del av det som försvann från campingstu­gan och husbilen.

28-åringen, som stod som ägare till bilen, uppgav i förhör att han precis haft bilen utlånad till en person som han inte vill säga namnet på. Både han och 40-åringen förnekar att de skulle varit inne i campingstu­gan men att de hade noterat att bilen var fylld med saker. Om det var stöldgods eller inte hade de inte tänkt på.

I utredninge­n har det inte gått att styrka att männen är de skyldiga till stuginbrot­tet och stölderna där ifrån.

40-åringen döms också för att vid ett annat tillfälle ha ”lånat” en bekants bil utan lov. Han ska då ha kört omkring med en yxa och ett knogjärn i bilen. Den äldre av männen döms för häleri då han ska ha köpt stulna datorer på en loppis i Göteborg.

40-åringen dömdes senast i juni till skyddstill­syn av tingsrätte­n i Vänersborg för liknande brott. Han återfinns under 17 avsnitt i polisens belastning­sregister. Nu dömer Uddevalla tingsrätt honom till fyra månaders fängelse för stöld, bilstöld, två fall av häleri, två rattfyllor, två ringa narkotikab­rott och brott mot lagen om förbud beträffand­e knivar och andra farlig föremål.

28-åringen får tre månader i fängelse för stöld, häleri, olovlig körning, rattfyller­i och två ringa narkotikab­rott. Även han dömdes senast i mars för liknande brott och finns i belastning­sregistret under 19 avsnitt.

 ??  ??
 ?? Bild: Joachim Flodin ?? Några av campingstu­gorna vid ryrsjön.
Bild: Joachim Flodin Några av campingstu­gorna vid ryrsjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden