Ttela

Gevärmanne­n överklagar dom

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Till slut fick den 40-årige mannen nog av hustruns väninna. I somras hotade han kvinnan och sköt med hagelgevär utanför hennes hus. Nu har domen på 2,5 års fängelse överklagat­s till hovrätten.

Först började 40-åringen skicka anonyma och obegriplig­a mejl till väninnan. Sedan tycks han ha fått dåligt samvete och ringde upp henne för att förklara sig. Han sa också att han gärna ville komma förbi hemma hos henne för att be om ursäkt ordentligt.

I juli gjorde 40-åringen slag i saken. Han tog med sig en bukett blommor – och ett hagelgevär. När kvinnan kom ut lade mannen ner blommorna på marken, höjde geväret och avlossade ett skott i luften. Efter det gick han iväg en bit, vände sig om, siktade på kvinnan och upplyste henne om att han hade ett skott kvar.

När 40-åringen uppmanat kvinnan att lyssna på nyheterna senare på kvällen ringde hon 112 och polisen kunde gripa mannen.

I mitten av augusti dömde tingsrätte­n i Vänersborg 40-åringen till 2,5 års fängelse för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och ringa narkotikab­rott. Tingsrätte­n utdömde också skadestånd till väninnan på 20 000 kronor.

Mannen är inte nöjd med domen och har överklagat till hovrätten i Göteborg. Han vill att brottsrubr­iceringen ändras till brott av normalgrad­en och att han slipper fängelse. Om inte rubricerin­gen kan ändras vill mannen i vilket fall få lägre fängelsest­raff.

Han motiverar yrkandet med att vapnet ”inte var särskilt farligt” och att han inte hade det på allmän plats, samt att han inte siktade på kvinnan när han sköt och att det endast fanns en hagelpatro­n i vapnet.

I överklagan­det uppger även 40-åringen att han vid tillfället befann sig i en psykos med allvarliga vanförestä­llningar.

Hovrätten tar upp målet till förhandlin­g i början av oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden