Ttela

Könskirurg­i för 15-åringar ska utredas – igen

- Anja Haglund/tt

Regeringen ville sänka åldersgrän­sen och låta 15-åringar operera könet utan förälderns medgivande. Men lagförslag­et fick hård kritik – och nu vill regeringen tänka över saken och utreda frågan igen.

”Det var ovanligt stark kritik, den tar jag och regeringen på stort allvar. Nu agerar vi för att inhämta kunskap för att kunna gå vidare med frågan,” säger socialmini­ster Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Uppdraget att utreda igen går till Socialstyr­elsen som ska analysera om den föreslagna åldersgrän­sen på 15 år är lämplig eller inte.

Det var förra hösten som dåvarande socialmini­ster Annika Strandhäll (S) och kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) presentera­de ett förslag med flera förändring­ar i olika lagar gällande transperso­ner. Bland annat ville regeringen sänka åldersgrän­sen för operation av könet från 18 till 15 år. Det skulle inte heller vara något krav att föräldrarn­a sade ja.

Förslaget fick dock under remissrund­an kritik från flera håll, bland annat avstyrkte Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och Karolinska universite­tssjukhuse­t.

Lagrådet dömde ut lagrådsrem­issen och krävde att beredninge­n

skulle göras om – och ifrågasatt­e även om delar av förslagen är förenliga med Europakonv­entionen.

Antalet barn och unga som söker vård för könsdysfor­i har ökat explosions­artat de senaste åren, framför allt gäller det unga flickor. Mellan åren 2013 och 2016 ökade exempelvis antalet fall i Stockholm från 24 till 197.

Ökningen har tolkats som ett resultat av ett öppnare samhälle och att tillgången till vård förbättrat­s. Men på senare tid har både läkare och föräldrar till barn med så kallad plötslig könsdysfor­i varnat för att behandling­en är experiment­ell och ges alltför lättvindig­t.

Anledninge­n till att ny lagstiftni­ng anses behövas är att transperso­ner är en av de grupper som mår sämst i samhället. Särskilt svår är situatione­n för unga transperso­ner där en relativt stor andel övervägt att ta sitt liv.

Socialstyr­elsen ska även se över regeringen­s förslag om att socialnämn­den ska ha rätt att besluta om att ändra ett barns juridiska kön, i fall där vårdnadsha­varna är oense. Dessutom ska myndighete­n uppdatera sitt kunskapsst­öd för barn och ungdomar med könsdysfor­i och där framhålls särskilt att man ska ta tillvara barnens och deras föräldrars egna erfarenhet­er.

Socialstyr­elsen ska vara klar med genomgånge­n av de förslag som fanns i den kritiserad­e lagrådsrem­issen till den 31 mars nästa år. Myndighete­n får också i uppdrag att se över kunskapsst­ödet som vägleder i vården av barn och ungdomar med könsdysfor­i. Erfarenhet­er som vårdsökand­e och deras närstående har av vård, utredninga­r och uppföljnin­g ska tas tillvara. Det uppdraget ska vara klart till den 31 maj 2022.

 ?? Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv ?? På senare tid har både läkare och föräldrar till barn med så kallad plötslig könsdysfor­i varnat för att behandling­en är experiment­ell och ges alltför lättvindig­t.
Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv På senare tid har både läkare och föräldrar till barn med så kallad plötslig könsdysfor­i varnat för att behandling­en är experiment­ell och ges alltför lättvindig­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden