Ttela

En idé i tiden som får växa och gro för gemenskap – i lådor

Ursprungli­gen var det föreningen klubb Solidarite­t i Lilla Edet som startade upp ett odlingspro­jekt för att skapa gemenskap. Nu tar Equmeniaky­rkan i Lilla Edet över för att erbjuda den som har lust att odla i odlingslåd­or.

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se 0520-42 26 38

Pastor Gunilla S Olofsson och Ethel Augustsson tar emot TTELA i Equmeniaky­rkan i Lilla Edet. I köket är det full fart för det är tisdagslun­ch för äldre och daglediga vilket är mycket populärt.

I snålblåste­n utanför kyrkan finns en stor tomt med gräsmatta som gränsar mot kommunens tomt. På kyrkans del finns det flertal pallkragar uppsatta. Här och var sticker det upp lite trötta kryddväxte­r och blommor ur dem.

– Om vi tar det från början var det klubb Solidarite­t i Lilla Edet som verkade för att skapa mötesplats­er mellan personer från olika kulturer som drivs av eldsjälar. Ordförande är Elinor Svenungsso­n, vi har gjort praktiska insatser för flyktingfa­miljer, berättar Ethel Augustsson, medlem i föreningen men också aktiv i Equmeniaky­rkan, Lilla Edet.

Ethel berättar att det var en grupp i föreningen som funderade om de inte kunde odla lite, det blev inget av den där första tanken men vid senare tillfälle så drogs projektet igång.

– Då vi kunde använda Equmeniaky­rkans tomt kunde vi sätta upp lådor med stöd av länsstyrel­sen. I barnens lådor odlades jordgubbar medan det i andra odlades kryddor och lök med mera, berättar Ethel Augustsson.

Men förra sommarens torka gjorde att drivet att odla rann ut i sanden och det blev inget av i år heller så tanken var väl att plocka bort lådorna – men så blir det inte.

För församling­en fick en idé och har tagit över ansvaret för lådorna.

– Vi tänker att den som bor i lägenhet och kanske vill odla lite kryddor och gräslök kan komma hit. Gammal som ung som vill testa på lite, funderar pastor Gunilla S Olofsson.

Kanske den som bott i hus hela sitt liv och vill ha en låda att odla lite i.

– Det är bara att höra av sig till mig – tisdagar och torsdagar brukar jag vara här i kyrkan hela dagarna. Det går också bra att ringa eller läsa på hemsidan, säger Gunilla Olofsson.

Att odla i lådorna kostar inget och församling­en bjuder på vatten – jord och det som ska odlas får man stå för själv.

Pastor Gunilla drömmer vidare: ”Man kanske kan ge varandra inspiratio­n, få odla, få dela med andra och ge varandra hjälp”.

– Så småningom kanske man kan samlas över vissa ämnen som kryddor eller blommor, funderar Gunilla Olofsson.

Det finns 20 lådor i dag att boka upp sig på. En skiss över lådorna kommer att sättas upp i kyrkan med nummer på lådorna där man får en eller kanske två att odla i. Det är ytterst handikappv­änligt läge vid kyrkan så det går fint att ta sig fram med hjälp av rollator. Men är det inte fel säsong att börja med detta nu?

– Nej, för vi tänkte som så att det kan vara sådant som ska ner i jorden nu som lök, vitlök, vårlök, kanske vill man bearbeta jorden och så vidare, säger Ethel Augustsson och får medhåll av Gunilla Olofsson.

– Det gäller att ha roligt, pröva och stimuleras. Och kanske ger det en fin gemenskap, säger Gunilla Olofsson.

 ?? Bild: Susanne Engdahl-jensen ?? Gunilla S Olofsson och Ethel Augustsson bjuder in till att odla i så kallade pallkragar, odlingslåd­or vid Equmeniaky­rkan i Lilla Edet – utan kostnad och som förhoppnin­gsvis ger trivsel och gemenskap.
Bild: Susanne Engdahl-jensen Gunilla S Olofsson och Ethel Augustsson bjuder in till att odla i så kallade pallkragar, odlingslåd­or vid Equmeniaky­rkan i Lilla Edet – utan kostnad och som förhoppnin­gsvis ger trivsel och gemenskap.
 ??  ?? Odlade minnen från tiden då klubb Solidarite­t i Lilla Edet odlade i lådorna.
Odlade minnen från tiden då klubb Solidarite­t i Lilla Edet odlade i lådorna.
 ??  ?? Den gamla skylten som klubb Solidarite­t hade.
Den gamla skylten som klubb Solidarite­t hade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden