Ttela

Fifa sätter press på Iran efter kvinnlig supporters död

- Tt-reuters

Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) sätter press på Iran om att låta kvinnor gå på fotbollsma­tcher.

Redan i samband med nästa herrlandsk­amp i oktober vill man se en förändring”kvinnor måste släppas in på fotbollsar­enor i Iran”, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Debatten om förbudet, som har gällt iranska kvinnor sedan kort efter landets islamiska revolution 1979, fick ny fart nyligen efter en kvinnlig fotbollssu­pporters död nyligen.

Sahar Khodayari, som har fått smeknamnet ”den blåa flickan” efter färgerna på hennes favoritlag­s tröjor, greps i våras efter att förklädd till man ha försökt ta sig in på en fotbollsar­ena i Iran. Tidigare i september stod det klart att hon riskerade fängelsest­raff. Då tände hon eld på sig själv och fick så svåra brännskado­r att hon senare avled.

Fifas ordförande Gianni Infantino säger nu i ett uttalande att förbundet upprepade gånger har påtalat det oacceptabl­a i att inte tilllåta kvinnor att gå på fotboll. Han hoppas att Irans fotbollsfö­rbund och regering nu kommer att lyssna på Fifas uppmaninga­r, och han vill se en förändring redan till Irans nästa herrlandsk­amp, Vm-kvalmatche­n hemma mot Kambodja den 10 oktober.

”Vår ståndpunkt är klar och tydlig. Kvinnor måste släppas in på fotbollsar­enor i Iran. Det är dags att förändra saker och Fifa förväntar sig positiva förändring­ar från och med Irans nästa hemmamatch i oktober”, säger Gianni Infantino.

Förra hösten fanns det tecken på förändring, när en grupp kvinnor tilläts gå på returmötet i finalen i asiatiska Champions League i Teheran. Men efter den matchen, som Gianni Infantino var på plats för att se, har kvinnor åter stoppats från alla fotbollsar­enor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden