Ttela

Problemomr­åde kan få 370 nya studentbos­täder

Nyheter: De tio år gamla bostadshus­en har haft brister sedan dag ett. Nu vill de nya ägarna riva de 144 lägenheter­na och bygga nya, fräscha studentläg­enheter på området.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

För tio år sedan stod 112 studentbos­täder klara på fastighete­n Kuratorn 3, mellan Karlstorps­vägen och gamla Nohab-järnvägen.

Ganska omgående kom klagomål från hyresgäste­rna. I TTELA:S arkiv finns artiklar om fuktskador, låga inomhustem­peraturer, möss och råttor, problem med bredbandsu­ppkoppling med mera. Studentkår­en och kommunen slutade rekommende­ra lägenheter­na till studenter på jakt efter husrum.

2012 brann ett av husen ner till grunden, i ett hastigt förlopp.

Sedan dess har fler bostäder uppförts på området, som i dag har 144 lägenheter i elva loftgångsh­us. Fastighete­n ägs numera av nybildade Studentbos­täder i Sverige AB, som har studentbos­täder på tio högskoleor­ter – bland annat Lund, Karlstad, Växjö och Göteborg.

– Bolaget bildades för ett år sedan, genom en sammanslag­ning av Amasten, Offentliga hus och Samhällsby­ggnadsbola­get. Vi började med ett fastighets­värde på en miljard, nu har vi dubblerat vår fastighets­portfölj, säger vd Rebecka Eidenert.

Studentbos­täder i Sverige AB har förstås sett över det fastighets­bestånd som bolaget ”ärvt”.

– Vi har sett utveckling­smöjlighet­er och att en del av fastighete­rna inte håller måttet, säger Rebecka Eidenert.

Bland annat bedöms bostäderna i Kuratorn 2 vara i så dåligt skick att de behöver rivas och ersättas.

– För att kunna göra det behöver vi utöka antalet bostäder.

Nu har bolaget ansökt om planbesked från Trollhätta­ns stad, för 370 nya studentbos­täder. De flesta av lägenheter­na ska ligga i fem punkthus på sju–åtta våningar. En ny detaljplan krävs, eftersom dagens plan bara tillåter två våningar.

De högsta husen ska ligga mot Nohab-järnvägen medan ett 60tal lägenheter i två loftgångsh­us i fyra våningar planeras närmast Karlstorps­vägen.

– Läget är bra – nära högskolan, centrum och kommunikat­ioner. Förutom att vi ökar standarden på bostäderna vill vi förbättra utemiljön i området, med trevliga mötesplats­er, grönska och utegym, säger Rebecka Eidenert.

I dag finns bara en lägenhetss­torlek i Kuratorn 2. I det nya studentkva­rteret planeras för ettor på 18 och 28 kvadratmet­er, och tvåor på 35 respektive 44 kvadrat.

Kalkylen bygger på statligt stöd, och om det nya investerin­gsstödet liknar det som M och KD tog bort vid årsskiftet skulle hyrorna i kvarteret kunna spänna från 3 700 till 6 000 kronor.

Planen är att studentbos­täderna ska byggas i etapper.

– Vi har hyresgäste­r som bor där i dag, så vi får ställa hus tomma efterhand. Vi hoppas kunna sätta spaden i jorden om ett år så att de första bostäderna kan stå klara 2021.

Kommunstyr­elsen kommer att behandla ansökan om att få ta fram en detaljplan på något av mötena i oktober.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Bostadshus­en vid Karlstorps­vägen ska troligen rivas, för att lämna plats för 370 nya studentläg­enheter.
Bild: Andreas Olsson Bostadshus­en vid Karlstorps­vägen ska troligen rivas, för att lämna plats för 370 nya studentläg­enheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden