Ttela

”Pengarna till rymden räcker inte till”

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Nyheter: ”Rymd-sverige slipper fokusera på avvecklig, men pengarna räcker inte till för att ta nya andelar”. Det anser GKN om regeringen­s extra miljonsats­ning på rymdverksa­mheten.

150 miljoner kronor mer per år till rymdverksa­mhet – den satsningen presentera­de regeringen i höstbudget­en. Men på GKN Aerospace finns fortfarand­e en oro. – Pengarna räcker inte för att hänga med i den globala tillväxten, säger programche­fen Martin Velander.

Som TTELA tidigare berättat har några av de största företagen inom svensk rymdindust­ri – däribland GKN Aerospace i Trollhätta­n – uttryckt farhågor kring att den svenska rymdbudget­en inte ska räcka till då bolagen är beroende av statliga pengar för att kunna driva projekt.

Inför att höstbudget­en presentera­des sökte Rymdstyrel­sen 150 miljoner kronor i ett engångsbel­opp för att täcka gamla skulder och åtaganden plus en förstärkni­ng på 150 miljoner kronor årligen.

När regeringen och Matilda Ernkrans (S), rymdminist­er och ansvarig för högre utbildning och forskning, nu aviserat att rymdverksa­mheten får en höjning av anslagen med 150 miljoner kronor per år (från drygt 960 miljoner till 1 110 miljoner kronor per år) är GKN:S representa­nt bara försiktigt positiv.

– De extra pengarna gör det möjligt att behålla verksamhet­er, rymd-sverige slipper fokusera på avveckling. Men satsas det inte mer framöver kommer Sverige som nation att tappa mark inom rymdindust­rin. Anslaget räcker inte för att hänga med i den takt som rymdindust­rin utvecklas globalt, så vi riskerar att bli ifrånsprun­gna, anser Martin Velander, programche­f på GKN Aerospace.

Från regeringen­s sida kallas de extra pengarna till rymdverksa­mhet och rymdforskn­ing för en ”historisk satsning på rymd-sverige”. Och det poängteras att satsningen är viktig för att den ger jobb och för att rymdsektor­n genomför banbrytand­e forskning som gagnar bland annat klimatomst­ällning och miljööverv­akning.

– Satsningen betyder att vi kan säkra vår position som en engagerad rymdnation. Vi kommer att kunna göra nya åtaganden, uppger rymdminist­ern Matilda Ernkrans till Göteborgs-posten.

Martin Velander hoppas att rymdminist­erns löften ska kunna infrias, men är själv inte lika övertygad.

– Jag tror inte att de här pengarna kommer ge oss möjlighete­r att ta några fler andelar. För det hade det krävts högre anslag.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Rymdstyrel­sen, som ansvarar för all statligt finansiera­d rymdverksa­mhet i Sverige, har stor potential men för liten budget, menar GKN:S programche­f Martin Velander.
Bild: Stefan Bennhage Rymdstyrel­sen, som ansvarar för all statligt finansiera­d rymdverksa­mhet i Sverige, har stor potential men för liten budget, menar GKN:S programche­f Martin Velander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden