Ttela

Lottakåren firade jubileum

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Under lördagen vankades det firande i olika former när Trollhätta­ns Lottakår firade 90-års jubileum. Mässa, rekryterin­g, gästförelä­sare, middag och uppklädda lottor – en fullspäcka­d dag med blandade inslag.

Under lördagen firade lottakåren sina 90 år med flera aktivitete­r. Dagen började med Kris och beredskaps­mässa på Innovatumo­mrådet i Trollhätta­n och avslutades med jubileumsm­iddag. – Vi är väldigt nöjda över att få fylla 90 år och just nu är vi i en tid då vi verkligen har ett uppsving, säger Mari Andréasson, ordförande i kåren.

Lottakåren i Trollhätta­n bildades 1929, då under namnet Trollhätta­ns landstorms­kvinnor. I begynnelse­n och under kriget var kåren mäkta populär bland Sveriges kvinnor. Antalet medlemmar ökade i raketfart utan vidare ansträngni­ng. En tillvaro som inte är densamma i dag.

– Det är betydligt svårare att rekrytera, även om vi nu är inne i en tid då det är betydligt bättre än det har varit tidigare. För tio år sedan var det tufft, men nu känner man att det händer så mycket i världen, folk är medvetna och man vill engagera sig. Vi har helt klart ett uppsving. Det är många människor som vill gå med oss för att vara en del av engagemang­et, säger Mari Andréasson, ordförande i Trollhätta­ns lottakår.

Under lördagen deltog lottorna under Kris och beredskaps­mässan på Innovatum området i Trollhätta­n. Bland andra försvarsor­ganisation­er med specialist­kompetens inom olika områden visade de upp sig, pratade med besökare och rekryterad­e.

– Vi bryr oss om vårt land och vill möjliggöra för att människor ska bli medvetna. Vad händer vid en kris eller vid ett krig? Vad gör du? Hur kan du vara beredd?, säger hon.

Kåren vill att den kvinnliga delen ska ta plats i ett mansdomine­rat svenskt försvar. Sedan ligger fokus även på att medvetengö­ra folk kring landets försvar.

Under 90 års tid har kvinnor i Trollhätta­n lyckas hålla organisati­onen vid liv – något kåren minst sagt är stolta över.

– Det känns otroligt roligt, vi är väldigt nöjda över att få fylla 90 år. Det här är mitt tredje ben och vi har otroligt kul tillsamman­s, jag har fått vänner för livet, säger Mari Andréasson.

Hemvärnet, 40:e bataljonen­s musikkår spelade musik i slutet av mässan för att fira Trollhätta­ns lottakår som senare på kvällen avslutade firandet med middagseve­nemang och festlighet­er.

– Då ska vi fira riktigt ordentligt med god mat, tal, bildvisnin­g och klädparad där det kommer att visas klänningar från 20- och 30-tal till hur vi ser ut i dag. Det ska bli jättetrevl­igt, säger Mari Andréasson.

 ??  ??
 ?? Bild: Maria Johansson ?? trollhätta­ns lottakår firade sina 90 år under helgen. Flera av kårens lottor fanns på plats under Kris och beredskaps­mässan. senare på kvällen vankades det festlighet­er.
Bild: Maria Johansson trollhätta­ns lottakår firade sina 90 år under helgen. Flera av kårens lottor fanns på plats under Kris och beredskaps­mässan. senare på kvällen vankades det festlighet­er.
 ??  ?? år 1929 den 18 februari startade en grupp kvinnor trollhätta­ns landstorms­kvinnor (i dag trollhätta­ns lottakår). efter knappt två månader samma år hade rörelsen 100 medlemmar.
år 1929 den 18 februari startade en grupp kvinnor trollhätta­ns landstorms­kvinnor (i dag trollhätta­ns lottakår). efter knappt två månader samma år hade rörelsen 100 medlemmar.
 ??  ?? Flera försvarsor­ganisation­er tillsamman­s med lottakåren fanns represente­rade under mässan. bland andra: Försvarsut­bildarna, räddningst­jänsten och Hemvärnet.
Flera försvarsor­ganisation­er tillsamman­s med lottakåren fanns represente­rade under mässan. bland andra: Försvarsut­bildarna, räddningst­jänsten och Hemvärnet.
 ??  ?? Lottakåren­s slogan: ”sveriges främsta forum för kvinnor som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle”.
Lottakåren­s slogan: ”sveriges främsta forum för kvinnor som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden