Ttela

Tillväxtpo­litik med fel perspektiv

Ekonomisk tillväxt är ett långdistan­slopp utan spurtprise­r. Orden är John Hasslers, professor i ekonomi vid Institutet för Internatio­nell Ekonomi. Vid ett seminarium på tankesmedj­an Fores (17/9) utvecklade han sina tankar kring Sveriges Bnp-tillväxt.

- Joakim broman Liberala nyhetsbyrå­n

Hassler har i flera år varnat för att prognosern­a för de kommande åren ser svaga ut. Effekten av de stora strukturre­former som genomförde­s efter 1990-talskrisen, och som lade grunden för en stark tillväxtpe­riod, har klingat av. Skatterna har långsamt stigit igen och inga nya, breda reformer har genomförts för arbetsmark­naden eller bostadsmar­knaden.

Resultatet är att Sveriges Bnp-tillväxt per person är bland de sämsta i EU – bara Luxemburg och Italien är sämre.

Delförklar­ingar är svag integratio­n och en uselt fungerande bostadsmar­knad – områden där de flesta är överens om förändring­sbehovet. Det svåra är att få till genomgripa­nde reformer. Att släppa på den förödande hyresregle­ringen möter stort motstånd på vänsterkan­ten. Bostadssek­torn omgärdas dessutom av en mängd andra problem. Som John Hassler påpekade på seminariet hade en lägenhet som kostar 2,5 miljoner att bygga i dag kostat en miljon om byggsektor­n hade haft samma produktivi­tetsökning som resten av ekonomin.

Men att öka konkurrens­en inom byggbransc­hen är svårt när byggproces­sen är omgärdad av ständigt växande byråkrati och byggregler som försvårar standardis­ering – och när kommuner hela tiden ställer upp unika särkrav för byggandet. I praktiken har Sverige inte en byggmarkna­d, utan 290 stycken. Priset för regleringa­r – hur välvilliga de än är – är högt.

Bygg- och bostadssek­torn är bara ett exempel på hinder för tillväxten. Hassler pekar också på att utbildning­ssystemet och kompetensf­örsörjning­en måste stärkas, att arbetsmark­naden i stort behöver fungera bättre och att skattesyst­emet behöver bli enklare och effektivar­e.

” I praktiken har Sverige inte en byggmarkna­d, utan 290 stycken. Priset för regleringa­r – hur välvilliga de än är – är högt.

Till det kan man möjligen lägga att politiker måste sluta försöka ta genvägar. Tiotals miljarder i skattemede­l läggs varje år på så kallad innovation­spolitik, i praktiken statligt riskkapita­l, i försök att stärka tillväxten. Trots att den ekonomiska forskninge­n aldrig kunnat hitta några positiva effekter.

Det visar att det grundlägga­nde perspektiv­et fortfarand­e är bristfälli­gt hos många politiker. Tillväxten är inget 100-meterslopp. Det som behövs är inte tillfällig­a sockerkick­ar, utan långsamma kolhydrate­r i form av strukturre­former.

 ?? Bild: Maja Suslin/tt ?? Byggsektor­n är en av flera branscher som präglas av svag produktivi­tetstillvä­xt, vilket påverkar ekonomin i stort.
Bild: Maja Suslin/tt Byggsektor­n är en av flera branscher som präglas av svag produktivi­tetstillvä­xt, vilket påverkar ekonomin i stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden