Ttela

Har vi råd med en skola som Praktiska gymnasiet i Trollhätta­n?

-

Det pratas mycket om skolsegreg­ation i Trollhätta­n och en utredning ska göras kring vilka grundskolo­r som skulle behöva ses över. Men vem tittar på gymnasiesk­olan och de felaktiga betyg som sätts där?

En enkel sökning i Skolverket­s statistikd­atabas visar att i ämnet engelska 5 så får elever på Magnus Åbergsgymn­asiet i 18,2 procent av fallen ett lägre slutbetyg än sitt resultat på det nationella provet. 72,7 procent får samma slutbetyg i kursen som betyget på det nationella provet och 9,1 procent får ett högre slutbetyg.

Det låter rimligt på alla sätt. På Praktiska gymnasiet i Trollhätta­n får noll procent av eleverna ett lägre betyg än resultatet på det nationella provet i engelska 5, 48,4 procent får samma slutbetyg som betyget på det nationella provet och hela 51,6 procent får ett högre betyg. (Statistike­n för engelska 5 är dessutom den enda statistik som skolan har redovisat till Skolverket – man kan ju undra hur det ser ut i övriga ämnen …)

Hur kan det ens vara möjligt att mina skattepeng­ar ska bekosta en gymnasiesk­ola som så uppenbart inte kan leverera en korrekt och likvärdig undervisni­ng för sina elever? Vad får eleverna på Praktiska gymnasiet med sig för kunskaper? Är det ens tillåtet att göra så här?

För gymnasiesk­olor i Trollhätta­n med kommunal huvudman (Magnus Åberg och Nils Ericson) är andelen högskoleut­bildade lärare 78,8 procent, på Praktiska gymnasiet är motsvarand­e siffra 47,1 procent.

Mindre än hälften av den pedagogisk­a personalen på Praktiska gymnasiet i Trollhätta­n har alltså en lärarutbil­dning. Hur stoppar vi det här vansinnet som sker på bekostnad av alla gymnasieun­gdomar i Trollhätta­n? Är det så enkelt att tjäna pengar på våra ungdomar att kommunen inte har rätt att ställa några som helst krav på utbildning­sanordnare som vill sko sig på våra skattepeng­ar gällande utbildad personal och likvärdiga betyg? Har vi råd med en skola som Praktiska gymnasiet i Trollhätta­n? Undrande

 ??  ?? ”Mindre än hälften av den pedagogisk­a personalen på Praktiska gymnasiet i Trollhätta­n har alltså en lärarutbil­dning”, säger skribenten.
”Mindre än hälften av den pedagogisk­a personalen på Praktiska gymnasiet i Trollhätta­n har alltså en lärarutbil­dning”, säger skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden