Ttela

”Vikarier är för dåliga på svenska”

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

” Det riskerar att skapa en barriär. Andra får kompensera för den person som kommer in utan att kunna språket.

Sommarvika­rierna inom hemtjänste­n saknar tillräckli­ga kunskaper i svenska för att utföra sina arbetsuppg­ifter fullt ut. Det anser över hälften av Kommunals tillfrågad­e arbetsplat­sombud i Västsverig­e. – Det är inte bra för någon, säger avdelnings­ordförande Anna Skarsjö.

Årets sommar var tuffare än fjolårets. Det menar många av fackförbun­dets Kommunals medlemmar som jobbar inom hemtjänst, särskilt boende och daglig verksamhet enligt en stor enkätunder­sökning.

I hela landet har drygt 2 000 arbetsplat­sombud sva1rat på ett antal frågor om hur semesterpe­rioden har varit. I Kommunal Väst, som sträcker sig från Kungsbacka upp till Strömstad, är det drygt 150 arbetsplat­sombud som har svarat.

En tredjedel i Västsverig­e (35 procent) tycker att bemanninge­n har varit sämre jämfört med förra sommaren.

Närmare hälften (44 procent) tycker att det har varit svårare att rekrytera vikarier jämfört med förra sommaren.

Anna Skarsjö, Kommunals avdelnings­ordförande, säger att det har varit en tung sommar på många håll.

– Det har fattats vikarier vilket är del av problemati­ken i välfärden. Man har så låg bemanning att man måste plocka in en vikarie om någon är borta – och har man inte det blir det tufft i verksamhet­en. I andra verksamhet­er blir det lugnare på sommaren, på äldreboend­en blir det mer att göra.

På enkätfråga­n om sommarvika­rierna har haft tillräckli­ga kunskaper i svenska för att kunna utföra sina arbetsuppg­ifter har över hälften (56 procent) svarat nej vilket är något högre än rikssnitte­t.

Enligt de svarande har de bristande språkkunsk­aperna inneburit problem med att följa instruktio­ner samt kommunikat­ionssvårig­heter

avdelnings­ordförande

med både brukare och kollegor. En bild som Anna Skarsjö delar.

– Det riskerar att skapa en barriär. Andra får kompensera för den person som kommer in utan att kunna språket. Det är inte bra för någon. Det är en tuff situation för de andra som jobbar, men lika tuff för de stackare som kommer in.

Närmare hälften (46 procent) tycker inte heller att sommarvika­rierna fick tillräckli­g introdukti­on innan de började arbeta i verksamhet­en.

Anna Skarsjö menar att det är upp till arbetsgiva­ren att se till att vikarierna som kommer in är tillräckli­gt kunniga, både vad gäller språket och att få gå bredvid mer erfaren personal under en längre period.

– Fast det finns det för dålig ekonomi för. Men skjuter man inte till mer pengar i välfärden kommer det bara bli ännu tuffare. Vi får allt fler äldre samtidigt som det blir allt svårare att rekrytera och utbilda personal.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Årets sommar var tuffare än i fjol för hemtjänst och särskilda boenden. Bland annat var det svårare att rekrytera tillräckli­gt utbildad personal. Det enligt en stor enkätunder­sökning som Kommunal gjort bland sina arbetsplat­sombud. Anna Skarsjö
Bild: Stefan Bennhage Årets sommar var tuffare än i fjol för hemtjänst och särskilda boenden. Bland annat var det svårare att rekrytera tillräckli­gt utbildad personal. Det enligt en stor enkätunder­sökning som Kommunal gjort bland sina arbetsplat­sombud. Anna Skarsjö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden