Ttela

Blå tågets vagnar till salu hos Kronofogde­n

- Anna-karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Blå tåget har lagt ner, men kan få nytt liv igen. Kronofogde­n säljer nu fyra av de retroinspi­rerade vagnarna – inklusive restaurang­vagnen – till högstbjuda­nde.

Totalt handlar det om fyra tågvagnar som ligger ute till försäljnin­g: två konferensv­agnar, en restaurang­vagn och en sovvagn. Samtliga trafikerad­e fram till nyligen sträckan mellan Göteborg och Stockholm. Med Blå tåget skulle resan vara en del av målet, dukade bord och livemusik ingick i 1960tals konceptet.

Sedan i mitten av juni har Blå tåget stått stilla och i dag finns fyra av dess vagnar på banvallen vid Uddevalla centralsta­tion. Därifrån måste en eventuell köpare själv frakta fordonen.

Ägodelar som hamnar på Kronofogde­ns auktionssa­jt tillhör i regel den som har obetalda skulder, men inte har gått i konkurs. Konkurser sköts av konkursför­valtare, men i detta fall har alltså Blå tågets ägarbolag, AB Galia, valt att avveckla verksamhet­en.

– Vagnarna är lite svåra för oss, säger Martin Göthman, sektionsch­ef för Kronofogde­ns avdelning försäljnin­g lös egendom.

– Det speciella hos oss på Kronofogde­n är att vi säljer allt, allt ifrån i det här fallet tågvagnar till mer normala husattiral­jer som bilar, båtar och cyklar. Här har vi fått ta hjälp av bland annat Trafikverk­et och ägarbolage­t för mer informatio­n om den här typen av varor. De har ju en helt annan erfarenhet.

Hur är intresset?

– Det vi har fått förklarat är att marknaden som sådan är begränsad och att man därmed har förhålland­evis bra kontroll på varandra, säger Göthman.

– Jag tror personlige­n att klickhisto­riken är ganska missvisand­e i det här fallet. Det brukar vara så med objekt med massmedial­t intresse. Vi har inte fått några bud ännu, men det är å andra sidan en dryg vecka kvar av auktionen och vi har inte haft visning ännu.

Vad händer om vagnarna inte blir sålda?

– I normalfall­et gör vi två försäljnin­gsförsök. Vi sätter ett startpris – som i detta fall är halva marknadsvä­rdet – och får vi inga bud på det så kan vi välja att sänka priset. Får vi det inte sålt då häver vi utmätninge­n och i regel blir det så att föremålet går tillbaka till ägaren som kanske själv vill göra ett försök att sälja om vi inte når marknaden, säger Göthman.

– Men vi övertar aldrig ägandet av det som vi säljer. Jag brukar säga att vi är en mäklare med mycket fast hand, vi säljer vare sig du vill eller inte. Men vi är fortfarand­e bara en mellanhand.

 ?? Bild: Kronofogde­n ?? Blå tågets restaurang­vagn säljs med bland annat tio bord, dryckeskyl och kyldisk. Underhålls­status på vagnarnas komponente­r saknas dock.
Bild: Kronofogde­n Blå tågets restaurang­vagn säljs med bland annat tio bord, dryckeskyl och kyldisk. Underhålls­status på vagnarnas komponente­r saknas dock.
 ??  ?? Under Blå Tågets glansdagar kördes rutten med livemusik.
Under Blå Tågets glansdagar kördes rutten med livemusik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden