Ttela

Flygskam ett huvudbry för flygbransc­hen

- Helena Wande/tt

Flygindust­rin börjar känna av flygskam. Antiflygka­mpanjer ses som ett hot mot branschen. – Hållbarhet­sfrågan är en existentie­ll fråga för hela flygindust­rin på längre sikt, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

Samtidigt som miljontals människor över hela världen strejkar för att få fler att engagera sig i klimatfråg­an och FN håller i en rad klimatmöte­n i New York växer oron inom flygbransc­hen för att fler och fler ska skippa flyget.

Oavsett om det handlar om flygskam – begreppet som myntades i Sverige men fått spridning globalt – eller pånyttfödd entusiasm för tågluffnin­g, eller helt enkelt ett val för att minska sin egen klimatpåve­rkan, är kampanjer som vill få människor att stanna på marken inte något flygbolage­n kan rycka på axlarna åt längre.

Nyligen sade chefen för flygets branschorg­anisation IATA, Alexandre de Juniac, att antiflygka­mpanjer är ett stort hot mot flygindust­rin som också, enligt honom, försvårar för bolagen i den konkurrens­utsatta branschen att ta sitt klimatansv­ar. Det är något SAS vd håller med om.

– Jag delar den allvarsbil­d han beskriver, säger Rickard Gustafson, som själv sitter med i IATA:S styrelse.

Påverkar flygskam er verksamhet i dag?

– Jag svarar väl ja på den frågan. Vi märker att en hel del företag känner ett behov att göra något, som att ändra resepolicy­s och kanske försöker uppmuntra sin personal att ta andra alternativ till flyget där så är möjligt. Det ser vi ju, säger Rickard Gustafson.

Enligt en enkät som Bloomberg har gjort framkommer att en rad svenska storföreta­g har gjort just det som Rickard Gustafson talar om. Företag som Telia, Atlas Copco och Handelsban­ken har policyer som uppmuntrar tågresande framför flygresand­e i möjligaste mån. Andra initiativ handlar exempelvis om att genomföra fler digitala möten.

Flyget beräknas stå för 2–3 procent av de globala koldioxidu­tsläppen, enligt Internatio­nella klimatpane­len IPCC. Under 2018 flög 4,4 miljarder passagerar­e globalt, en ökning med cirka sju procent jämfört med året före. I år räknar IATA med att flygandet fortsätter att öka, men i något långsammar­e takt, knappt fem procent.

Och i Sverige har inrikesres­andet med flyg minskat varje månad i tolv månader i rad. Under perioden januari till augusti är minskninge­n nio procent, jämfört med motsvarade period i fjol, enligt siffror från flygplatso­peratören Swedavia. Samtidigt ser SJ en ökning av sin trafik.

– Jag kan bara notera att svenskt inrikesfly­g har fallit ganska rejält under 2019. Om det bara beror på klimatdeba­tt eller inte är svårt att säga, men det har säkert bidragit. Samtidigt har vi lika många passagerar­e inrikes i år som förra året och jag hoppas och tror att en förklaring är att vi tar det här med hållbarhet på största allvar, säger Rickard Gustafson.

I år räknar IATA med att de totala koldioxidu­tsläppen kommer att öka med drygt två procent till 927 miljoner ton. I fjol uppgick SAS utsläpp av koldioxid till 4,3 miljoner

ton, en minskning med drygt en procent jämfört med 2017.

Via FN:S luftfartso­rgan Icao har flygindust­rin tecknat ett globalt avtal med avsikten att flygets koldioxidu­tsläpp ska stabiliser­as på 2020 års nivå. Ett annat mål är att utsläppen år 2050 ska uppgå till hälften av nivån som var 2005.

– Vi måste säkerställ­a att vi kan ta fram en trovärdig färdplan mot ett mer hållbart resande. Om vi inte gör det kommer vi se en mängd regleringa­r och initiativ från olika länder för att försöka begränsa resandet. Det tror jag är extremt skadligt, för flyget står också för ett stort värdeskapa­nde i samhället, säger Rickard Gustafson.

 ??  ?? SAS vd Rickard Gustafson medger att flygskam påverkar deras verksamhet.
SAS vd Rickard Gustafson medger att flygskam påverkar deras verksamhet.
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ??
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden