Ttela

Regeringen får bakläxa för sitt klimatarbe­te

- Jörn Spolander/tt

Trots att Sverige enligt många bedömare har goda förutsättn­ingar att ställa om till ett fossilfrit­t samhälle har utveckling­en stannat av. Regeringen får bakläxa av klimatpoli­tiska rådet för sitt klimatarbe­te.

Sverige har jämförelse­vis höga ambitioner när det gäller klimatarbe­tet. Senast 2045 ska nettoutslä­ppen av växthusgas­er vara nere på noll och redan nästa år ska de vara 40 procent lägre än 1990. Men verklighet­en stämmer för närvarande inte med planen.

– Preliminär­a siffror för förra året visar att utsläppen till och med ökade lite. Och de tre åren dessförinn­an var minskninge­n bara en knapp procent per år. Det är klart oroväckand­e, säger Johannes Morfeldt som är klimatanal­ytiker vid Naturvårds­verket.

Samtidigt har utsläppen minskat med 26 procent sedan 1990, främst på grund av att oljepannor ersatts med förnybara energikäll­or och energieffe­ktiviserin­g. Så enligt Naturvårds­verkets bedömning är målet för 2020 inom räckhåll, i alla fall om vi tillåter oss att fylla på de sista procenten genom att betala för utsläppsmi­nskningar i andra länder genom att köpa internatio­nella krediter.

– Men nu har minskninge­n alltså stannat av. Om det inte görs omfattande förändring­ar av dagens politik räknar vi med att gapet till målet 2045 blir 31–47 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r. Det är alltså en bra bit kvar, säger Johannes Morfeldt.

Klimatpoli­tiska rådet, som bildades förra året och vars uppgift är att granska regeringen­s klimatarbe­te, ger en liknande bild i sin rapport.

– Vi kan konstatera att ambitioner­na och målsättnin­garna finns, och det görs mycket. Men det räcker inte, säger Klimatpoli­tiska rådets vice ordförande Johan Kuylenstie­rna.

Sveriges miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) håller med om kritiken att utsläppen minskar för långsamt, men pekar på flera saker som hon menar kommer att sätta fart på utsläppsmi­nskningarn­a framöver.

– Flera av våra stora reformer har ju trätt i kraft under det här året och förra året, till exempel flygskatte­n, bonus malus och bränslebyt­et. Det är reformer som Naturvårds­verket bedömer kommer att få ner utsläppen, säger Isabella Lövin. Klimatpoli­tiska rådet efterlyser bland annat ett stoppdatum för försäljnin­g av fossila drivmedel. Kommer det?

– Vi har kommit överens med de andra partierna i Januariavt­alet om att vi ska utreda ett sådant datum. Miljöparti­ets politik är att den sista droppen fossila bränslen ska säljas 2030, säger ministern.

Isabella Lövin (MP).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden