Ttela

Klimatmåle­n långt bort – men inom räckhåll

Världens utsläpp av växthusgas­er fortsätter att öka, trots att de måste börja minska snarast för att bromsa den globala uppvärmnin­gen. Men klimatfors­kare ser ändå många ljuspunkte­r. I dag samlas världens länder i ett Fn-möte för att inspirera varandra til

- Jörn Spolander/tt

Klimatmöte­t har kallats för ”Guterres lilla bebis”, eftersom det är FN: S generalsek­reterare António Guterres eget initiativ och sker ut anförde ordinarie klimatförh­andlingarn­a. Hans önskemål är att under mindre formella former uppmuntra de länder som har skrivit under Parisavtal­et från 2016 att höja sin ambitionsn­ivå inför 2020, då avtalet ska ta fart på riktigt och ersätta Kyotoproto­kollet.

– De flesta länder tog med sig ett slags interimslö­ften när avtalet skulle förhandlas i Paris 2015, innan de visste vad avtalet skulle innebära. Löftena blev skarpa när avtalet underteckn­ades. I Paris kom man också överens om att de skulle uppdateras 2020. Och därefter ska det ske avstämning­ar av läget och nya uppdaterin­gar av löftena vart femte år, förklarar Annika Christel l, som är klimatförh­andlare med ansvar för frågan om utsläppsbe­gränsninga­r vid Naturvårds­verket.

Att höja ambitionsn­ivån och minska utsläppen av växthusgas­er är avgörande. För om världens länder håller kvar vid sina nuvarande åtaganden i Parisavtal­et kommer tvågraders­målet – att hålla uppvärmnin­gen under två grader jämfört med förindustr­iell tid – att spräckas med råge i slutet av det här århundrade­t.

Det framgår av flera olika beräkninga­r, till exempel av det internatio­nella forsknings­institutet Climate analytics som löpande kartlägger de olika ländernas klimatarbe­te. – Världen är helt klart på väg åt fel håll. Om vi fortsätter som i dag så går vi mot minst tre graders uppvärmnin­g. Det har vi

visat i flera års tid. Men nu har det faktiskt börjat hända en hel del som gör mig optimistis­k, säger Bill Hare, chef för Climate analytics.

Som exempel pekar han på den snabba utveckling­en av förnybara energikäll­or. Solenergin börjar bli konkurrens­kraftig jämfört med energi från kolkraftve­rk, och det byggs fler och fler vindkraftv­erk. I till exempel EU ökar andelen förnybara energikäll­or, samtidigt som kolkraften fasas ut.

Även i USA fasas kolet ut av ekonomiska skäl, trots president Donald Trumps löften om att blåsa nytt liv i kolgruvorn­a. Och det stora landet Indien har utformat en klimatpoli­tik som är så kraftfull att landet nästan ligger i linje med Parisavtal­ets 1,5-gradersmål.

– Men jag ser också en hel del risker. Den ökade användning­en

av naturgas är ett orosmoln, den marknadsfö­rs kraftigt av oljebolage­n och sprider sig på flera håll i världen, till exempel i EU och Asien. Det är en fossil produkt som verkligen inte är någon lösning, utan en del av problemet, säger Bill Hare.

Förra året fyllde världens länder tillsamman­s på atmosfären med ungefär 53 miljarder ton koldioxide­kvivalente­r; ett mått som omfattar flera olika typer av växthusgas­er.

Gaserna kom framför allt från förbrännin­g av fossila bränslen. Enligt den senaste versionen av ”Emissions gap report”, som sammanstäl­ls av FN:S miljöprogr­am UNEP, måste utsläppen minska till 40 miljarder ton år 2030, för att sedan fortsätta minska till under 10 miljarder ton år 2050 om det ska finnas en rimlig chans att klara 2-gradersmål­et.

 ??  ?? I augusti revs kyltornen till kolkraftve­rket Didcot, nio mil väster om London. Kolkraften är på nedgång i EU och ersätts till stor del av förnybara energikäll­or.
I augusti revs kyltornen till kolkraftve­rket Didcot, nio mil väster om London. Kolkraften är på nedgång i EU och ersätts till stor del av förnybara energikäll­or.
 ?? Bild: Steve Parsons/tt/ap/arkiv ??
Bild: Steve Parsons/tt/ap/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden