Ttela

Internt brev pekar ut FN:S verksamhet­er som stor klimatbov

- Tt-reuters

FN:S verksamhet­er orsakar lika mycket koldioxidu­tsläpp som ett mindre land. Nu kräver över 1 000 anställda inom organisati­onen att man ser över sina utsläpp och vill bland annat se neddragnin­gar i lyxiga förmåner som flygresor i business class.

FN kallar klimathote­t en av vår tids mest brännande frågor – men organisati­onen får nu intern kritik för att inte integrera hållbarhet­stänk tillräckli­gt i sitt eget arbete.

”Våra åtaganden måste vara mer ambitiösa och minst lika konkreta som FN:S medlemslän­der”, heter det i ett brev ställt till generalsek­reteraren António Guterres. Avsändare är en grupp som kallar sig Unga FN, ett internt nätverk som arbetar för att organisati­onen lever upp till de ideal den säger sig stå för.

”När Greta Thunberg nyss seglat över Atlanten och unga människor världen över fortsätter strejka varje fredag behöver vi titta på vår egen påverkan och ta modiga steg för att möta nödläget för klimatet”, skriver gruppen i brevet.

FN sysselsätt­er omkring 44 000 anställda i över 60 länder, och enligt egna siffror orsakade verksamhet­en utsläpp på 1,86 miljoner tonkoldiox­id ekvivalent er under 2017. Det motsvarar ett avtryck som är större än vissa medlemslän­der, som exempelvis Malta och Liberia.

Isabella Marras, Fn-koordinato­r för hållbar utveckling, är en av brevets underteckn­are och tycker att FN borde lägga ännu större vikt vid klimatfråg­an:

– Vi missar att integrera miljöfrågo­rna i våra program ordentligt, säger hon.

Unga FN listar tio punkter med åtgärder, bland dem finns minskade eller slopade resebidrag för att dra ned på onödigt resande. Dessa ersättning­ar ligger i dag på nära 4 000 kronor om dagen för städer som New York. Man föreslår också en bonus för de som låter bli business class på flyget, eftersom dessa resor med sitt frikostiga platsutrym­me genererar större utsläpp än en biljett i ekonomikla­ss. Resor står för nästan hälften av organisati­onens koldioxida­vtryck.

I fjol avgick FN:S miljöchef, norrmannen Erik Solheim, som ledare för miljöprogr­ammet Unep efter kritik mot att han rest för stora belopp. Under sina första 22 månader på posten hade rest för motsvarand­e drygt 4,3 miljoner kronor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden