Ttela

Iran: Tankern Stena Impero ska släppas

-

Den svenskägda tankern Stena Impero, som är under iransk kontroll, kan släppas inom kort, uppger rederiet Stena Bulks vd Erik Hånell. Iran bekräftar att fartyget ska släppas, enligt den halvstatli­ga nyhetsbyrå­n Fars.

– Vi hoppas kunna komma iväg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott. Vi vill se att fartyget seglar ut från iranskt territoria­lvatten, säger Hånell till SVT Nyheter.

Stena Impero, som går under brittisk flagg, beslagtogs i juli när det färdades genom Hormuzsund­et. Enligt Iran ska fartyget ha befunnit sig på iranskt vatten, något som Storbritan­nien och det svenska rederiet nekar till. Fartyget fördes senare till hamnstaden Bandar Abbas, där det hållits kvar sedan dess.

Beslaget av Stena Impero har av många setts som en vedergälln­ing för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare.

Den iranska tankern, som misstänkte­s vara på väg att leverera olja till Syrien i strid mot EU:S sanktioner, släpptes i mitten av augusti. USA har hävdat att tankern kan kopplas till bland annat penningtvä­tt och terrorbrot­t och har protestera­t mot att den släpptes.

” Vi vill se att fartyget seglar ut från iranskt territoria­lvatten

Erik Hånell

Strax därefter frigav Teheran 7 av de 23 besättning­smännen på Stena Impero, vars besättning kommer från Ryssland, Indien, Lettland och Filippiner­na.

Storbritan­nien har anklagat Teheran för lögner och sagt att lasten, trots löften om motsatsen, lossades i Syrien efter frisläppan­det.

Redan för ett par veckor sedan kom uppgifter från iransk statlig tv att Iran snart kan komma att släppa Stena Impero när de rättsliga stegen har fullföljts.

– Jag hoppas att processen kommer att avslutas snart och att den här tankern kommer att släppas, sade en talesperso­n för Irans utrikesdep­artement då.

Det svenskägda fartyget har hamnat mitt i ett storpoliti­skt spel med Iran på ena sidan och Saudiarabi­en och USA på den andra sidan.

USA har tidigare infört omfattande sanktioner mot Iran efter att i fjol ha lämnat det internatio­nella kärnenergi­avtalet med Teheran. Iran har svarat med att göra avsteg från sina åtaganden i avtalet, och USA har skickat soldater och hangarfart­yg till regionen. Allt medan retoriken mellan länderna har skruvats upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden