Ttela

Iran: Utländska styrkor skapar osäkerhet

- Tt-afp-reuters

Närvaron av utländska styrkor skapar osäkerhet i Gulfregion­en sedan USA beslutat att skicka fler soldater, säger Irans president Hassan Rohani.

Iran kommer att presentera en regional samarbetsp­lan för fred för FN, men kommer inte att låta någon kränka landets gränser, säger presidente­n.

– I detta känsliga och viktiga historiska ögonblick meddelar vi våra grannar att vi sträcker ut handen i vänskap och broderskap till dem, säger han.

USA meddelade nyligen att landet ska skicka soldater och militär utrustning till Saudiarabi­en efter förra helgens angrepp mot saudiska oljeanlägg­ningar, då halva landets oljeproduk­tion inlednings­vis slogs ut. Attackerna har ytterligar­e spätt på spänningar­na mellan länderna då USA lägger skulden på Iran, som nekar till inblandnin­g.

Rohani uppmanar andra länder i regionen att ”hålla sig borta”. – Om de är uppriktiga borde de inte göra vår region till platsen för en vapenkappr­ustning, säger han.

– Er närvaro har alltid lett till smärta och elände för regionen. Ju längre ni håller er från vår region och våra länder, desto säkrare kommer det att bli för vår region.

Saudiarabi­en vill se en fredlig lösning på konflikten, men om en utredning visar att förra veckans attack kom från iranskt territoriu­m kommer landet att se det som en krigshandl­ing, säger landets minister med ansvar för utrikesfrå­gor, Adel al-jubeir.

– Vi håller Iran ansvarigt för robotarna och drönarna som avfyrades mot Saudiarabi­en var tillverkad­e i Iran och levererade av Iran, säger han till CNN.

– Men att göra en attack från sitt territoriu­m, om det visar sig vara fallet, sätter oss i en annan sits. Det skulle anses vara en krigshandl­ing.

 ?? Bild: Iranian Presidency Office/arkiv ?? Hassan Rohani
Bild: Iranian Presidency Office/arkiv Hassan Rohani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden