Ttela

En och annan skröna för Skoftebygä­ng på busstur

Ibland behöver turen inte bära av så långt. På torsdagskv­ällen for Sko f te by föreningen på historisk busstur i närområdet.

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl @ttela.se

Prick när det var sagt rullar den i stort sett fullastade turistbuss­en i väg från Nysätras idrottspla­ts. Chaufför Lennart Robertsson rattar rutinerat ner för den svängda backen mot slussarna.

Ciceron för dagen, Inga-lilla Andersson, berättar under tiden att Nysätra vilar på stenbumbli­ngarna som sprängdes bort när kanal och slussar byggdes. Borta vid Eric Carlssonro­ndellen aha-as det lite här och var när Inga-lill avslöjar att en gång i tiden låg en liten sjö där – Klippsjön – som rann ut i älven.

När Lennart Robertsson kör utmed Lilla Drottningg­atan berättar Inga-lill Andersson om gatan som tidigare var järnväg för tåget som körde arbetare mellan Nohab och Folkets park.

– Alla hade sina bestämda platser, det gick inte an att någon satte sig ”fel”. Men det hände en gång för en av gubbarna. Han blängde på den som satt på hans plats, gick av vid nästa stopp och åkte aldrig mer tåg. Resten av sitt liv gick han i stället fram och tillbaka till jobbet på Nohab.

Tåget ska ha kört fyra turer om dagen, vid arbetsdage­ns början och slut och sedan mitt på dagen två turer när Nohabgubba­rna skulle hem för att äta på middagsras­ten.

Så får vi veta att Sabina Charlotta Silfverbie­lke, som föddes på Slottsön, flyttade till fastlandet och slog sig ner i ett torp, Hjortas torp. På så vis ska Hjortmosse­n ha fått sitt namn.

Då som nu fanns en länga med bostäder utmed Drottningg­atan efter Maria Alberts park. I dag heter kvarteret Björnen, men då kallades huset för ”Långholmen” eftersom längan var så lång. Efter kurvan mot Kungsporte­n ligger det enda huset, Oscarsberg, som är kvar efter stadsdelen Stavereds mosse som revs på 1960-talet.

– Här på vänster sida, i det vita huset alldeles före pizzerian, bodde ”Svartabörs-kungen” som var ledare för en liga på 1940-50talet. Senare flyttade polisen in och huset blev polisstati­on, berättar Inga-lill Andersson när Tunhemsväg­en leder oss genom Halvorstor­p.

Vid den gamla och sedan länge stängda lanthandel­n i Bryggum svänger Lennart Robertsson bussen åt höger. Vi minns ”Tunhemstro­llen”, Margit och Birgit, vars far odlade i nio växthus. Grönsakern­a och blommorna sålde döttrarna sedan på torget i Trollhätta­n. Av växthusen i Västra Tunhem finns inget kvar.

När vi passerar Västra Tunhems vackra röda prästgårde­n får vi veta att prosten Adolf Kloo huserade på gården i början av 1920talet. Ibland tog han sig fram på hästryggen, men oftast cyklade han kors och tvärs genom bygden.

Pastor Kloo lär ha cyklat så pass mycket att han slet ut en cykel om året.

– Till höger ser vi kalkgrotto­rna där människorn­a slet ont. Det var ett kallt och fuktigt arbete. Vi närmar oss Floget, där alla hus är röda utom den nedlagda livsmedels­butiken, som är vitt. Floget var en gång i tiden ett stort samhälle, säger Ingalill Andersson

Vid Västra Tunhems kyrka vänder vi hemåt via Stallbacka. Efter Stallbacka­rondellen har de anställda i ett företag på vänster sida om E45, alldeles innan Tennishall­en, en uteplats på en kulle. På kullen finns en stor sten.

– Det är en offersten med en blodränna. På andra sidan 45:an vid parkerings­fickan finns en gammal gravplats och när vi passerar förbi Håjums begravning­splats så kanske ni tänkt på de bautastena­rna som står som i en ring. De ska vara resta efter hövdingar efter ett stort slag, säger Inga-lill Andersson.

” Inga-lill är påläst. Mycket har vi sett och hört många gånger, men lite nytt var det allt

Eva-stina och Elisabeth

Färden slutar där den började, vid Nysätra. Innan vi kliver av summerar systrarna Eva-stina och Elisabeth Gustavsson, som är uppvuxna i Skoftebyn på Ryrs väg, utflykten.

– Inga-lill är påläst. Mycket har vi sett och hört många gånger, men lite nytt var det allt. Det var en bra och trevlig tur.

 ?? Bild: Mari-louise Melldahl ?? Raymond Gustavsson, Elisabeth Gustavsson och hennes syster Eva-stina Lundgren var nöjda med den historiska utflykten. Systrarna är uppvuxna i Skoftebyn, men bor inte kvar: ”Men det är märkligt, när man är på promenad hamnar man alltid i Skoftebyn. Benen hittar alltid hit”, säger Eva-stina Lundgren.
Bild: Mari-louise Melldahl Raymond Gustavsson, Elisabeth Gustavsson och hennes syster Eva-stina Lundgren var nöjda med den historiska utflykten. Systrarna är uppvuxna i Skoftebyn, men bor inte kvar: ”Men det är märkligt, när man är på promenad hamnar man alltid i Skoftebyn. Benen hittar alltid hit”, säger Eva-stina Lundgren.
 ??  ?? Fullsatt buss.
Fullsatt buss.
 ??  ?? Inga-lill Andersson från Skoftebyfö­reningen guidade under torsdagskv­ällens tur.
Inga-lill Andersson från Skoftebyfö­reningen guidade under torsdagskv­ällens tur.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden