Ttela

Så trivs den lila Medelhavsb­lomman – här hemma

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se 0520-42 26 38

De flesta som rest till mål runt Medelhavet har kunnat njuta av bougainvil­leans kraftiga blomning. Det är en dröm att den lilla bougainvil­lean hemma i trädgården ska stortrivas och växa sig stor och kraftfull – kanske klättra upp mot staketet.

Trillingbl­omssläktet (bougainvil­lea) är ett släkte i familjen underblomm­eväxter. Arterna i släktet är vedartade, tornförsed­da, blommande klätterväx­ter som ursprungli­gen kommer från regnskogen Amazonas i Sydamerika.

Släktet är uppkallat efter Louis Antoine de Bougainvil­le, en fransk upptäcktsr­esande som ledde den expedition som fann växterna i Brasilien på 1760-talet.

Den egentliga blomman är liten och vanligen vit, men varje samling av tre blommor omges av tre eller sex färgstarka, tunna, papperslik­nande högblad. De kan vara rosa, ljuslila, mörklila, röda, orange, vita eller gula.

Växterna är starkväxan­de och blommar året runt i varmt klimat, särskilt om de beskärs. De trivs bäst i starkt solsken och behöver regelbunde­t få gödning.

Däremot krävs inte så mycket vatten. Tvärtom så blommar de inte och kan även tappa blad om de får för mycket vatten.

Bougainvil­lean är fin som krukväxt i ljusa fönster eller utomhus på soliga platser under sommarhalv­året. Den tacksamma växten förgyller en altan eller balkong med sin färgprakt hela sommaren. Om sommaren är temperatur­er strax över 20 grader det bästa.

Vintertid vill plantan stå svalt och ljust, runt fem–tio grader, om den ska överleva och blomma till nästa säsong. Placerar man växten för skuggigt kommer den att tappa sina blad.

När plantan växt till sig kommer du att behöva binda upp den, det är ju en klängväxt, och enklast är att leda stjälkarna kring ett format blomstöd som man trycker ner i krukan.

” När plantan växt till sig kommer du att behöva binda upp den, det är ju en klängväxt

Så här på hösten när den ska placeras inför vinterförv­aring kan man beskära den lite hårdare, klipp ur döda och torra kvistar men var försiktig – tar du för mycket riskerar du bli utan blomning till nästa omgång.

Ta så gott det går även inuti busken så att den blir luftig och får in mera ljus – akta dig bara för taggarna.

 ??  ?? Som den brukar se ut runt Medelhavet – här i Las Palmas på Gran Canaria.
Som den brukar se ut runt Medelhavet – här i Las Palmas på Gran Canaria.
 ?? Bild: Susanne Engdahl-jensen ?? Bougainvil­lea/trillingbl­omman i en trädgård i Trollhätta­n – nu ska den in på vinterförv­aring för att förhoppnin­gsvis blomma även nästa sommar.
Bild: Susanne Engdahl-jensen Bougainvil­lea/trillingbl­omman i en trädgård i Trollhätta­n – nu ska den in på vinterförv­aring för att förhoppnin­gsvis blomma även nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden