Ttela

Ett annat liv med hörapparat

Utan hörapparat­en blir det bara tyst. Med hörapparat­en hörs allt – även bruset från ventilatio­nen och bullret från trafiken. För Gerd Andersson är trafikmilj­ön en utmaning.

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se

Familj: Utan hörapparat blir livet tyst, men även med den lilla apparaten blir förutsättn­ingarna helt annorlunda. Gerd Andersson upplever särskilt stora problem i trafikerad­e miljöer.

– Ja, då ska vi ta en bild till om du kommer åt det här hållet, säger jag.

Gerd Andersson tittar oförståend­e på mig. Sedan sätter hon i hörapparat­en först i det högra örat och därefter i det vänstra och säger:

– Jag hörde att du sa ”ja”, sedan hörde jag inte mer.

Så stor skillnad kan nämligen hörapparat­en göra för Gerd Andersson.

Hon insåg för snart tio år sedan att hon nog kanske inte hörde så bra, när ena dottern frågade om det inte är dags för en hörapparat.

Så Gerd Andersson tänkte efter vilken typ av hörhjälpme­del hennes pappa hade haft och bestämde sig för att den ville hon inte ha, utan tog med sig några grundlägga­nde önskemål till hörcentral­en i Vänersborg.

– Jag ställde krav. Den enklaste modellen hörapparat kan man slå av och på och när man ändrar volymen ändras den på båda öronen samtidigt. Det ville jag inte ha. Jag ville ha en med hörslinga och en med volymändri­ngar separat för varje öra, säger Gerd Andersson. Hon fick hörapparat 2013.

– Det var en jätteskill­nad. Hörapparat­en maskerade även det tinnituslj­ud hon dragits med sedan 1999.

– Jag vet precis när det uppstod. Jag stod i ett soprum och slängde ner en glasflaska i en tom container. Efter smällen fick jag ett ringande ljud i örat och några timmar senare kom tinnituslj­udet. Ju mer jag ansträngde mig för att höra ju mer tjöt det.

– Efter flera år med ständigt gällt pip i örat var det en lättnad att få hörapparat som maskerar ljudet. Men den effekten är ingen självklarh­et. Det vill säga alla slipper inte sin tinnitus så enkelt som genom att sätta hörapparat i örat, säger Gerd Andersson.

När hon lägger sig är hon noga med att ta av hörapparat­en och direkt lägga örat mot kudden så att hon inte hinner få in ljud som startar tinnituslj­udet utan att hon får det tyst, beskriver hon.

Modellen hon har använder sig av hörslinga. Det innebär att om hon är i en lokal som har hörslinga och personen använder mikrofon kopplad till hörslinga får Gerd Andersson ljudet rakt in i öronen. Kringljude­n dämpas.

– Om jag är i en lokal utan hörslinga och drar upp volymen för att höra dras volymen också upp för alla andra ljud. Det gäller inte minst den mekaniska ventilatio­nen, andra kanske inte hör den men det gör jag.

Förra hösten bytte Gerd Andersson till en ny och modernare modell av hörapparat. Det är en variant med en lös mikrofon som hon kan lägga framför tv:n och därmed få tv-ljudet rakt in i öronen. Hon har också fått en fjärrkontr­oll att styra volymen på hörapparat­en med och byta mellan basinställ­ningen och det som kallas restaurang­program. Med restaurang­inställnin­gen dämpas omgivande ljud.

Till den nya modellen hör också en app till mobilen för att kunna ändra inställnin­garna själv.

Hon beskriver hur det kan vara om man till exempel träffas på en familjemid­dag.

– Då hör man bara ett stort brus. De andras prat blir ett stort buller. Man hör inte vad de säger och man verkar ointresser­ad.

En annan situation som är svår för den som har hörselneds­ättning är ute i trafiken. Gerd Andersson beskriver hur hon drar ner volymen på hörapparat­en när hon är ute på

” Man hör inte vad de säger och man verkar ointresser­ad

Gerd Andersson

gatan för att slippa trafikbull­ret. Nackdelen är ju då att hon inte hör om någon ropar till exempel. Och att gå på trottoaren och småprata blir också besvärligt.

Det är även knepigt att avgöra var ljudet kommer ifrån. Med en hörapparat upplevs ljudet komma uppifrån, säger Gerd Andersson, medan det för personer utan hörap

parat kommer ljud in från sidorna.

Hörselneds­ättningen har lett till att hon helst undviker att gå på bio där volymen ofta är hög och att hon har slutat med ett av sina fritidsint­ressen, att dansa folkdans.

– Fiolens ljud ligger på en frekvens som hörapparat­en förstärker så att det blir smärtsamt. Om jag då drar ner volymen hör jag inte vad dansledare­n säger.

Gerd Andersson har även avslutat sitt engagemang som förtroende­vald.

– Som politiker vill man kunna höra allt vad alla säger. När det inte går har jag valt att sluta.

Hon säger vidare att hon vill bidra till ökad informatio­n om hur det är att inte höra fullt ut.

– Jag tror att det finns många som inte förstår hur det fungerar. Får man glasögon ser man bra. Får man hörapparat hör man mindre illa, men så långt som till att höra som med ett friskt öra gör man inte.

Boverket är den myndighet som ansvarar för samhällspl­anering, byggande och boende. Verkets byggregler är tydligare för bostäder än för offentliga lokaler angående ljudmiljön. För utomhusmil­jön finns inga motsvarand­e regler utan Boverket fungerar mer som stöd än tvingande myndighet.

– Vi har försökt föra in begrepp som akustisk design och goda ljudmiljöe­r för att man ska arbeta för bättre ljudkvalit­et istället för att enbart ha gränsvärde­n med decibel. Man får fundera över vad som är en vettig ljudmiljö i olika nivåer. Vi tycker ändå att vi har fått upp frågan på bordet, säger utredaren Magnus Lindqvist på Boverkets enhet för stad och land.

Grönska i städerna ger förutsättn­ingar för bra ljudmiljöe­r. Exempelvis kan man anlägga gröna fasader, täcka tak med växten sedum eller ha gräs i spårvagnss­pår. Det måste inte bara vara grönska, det viktiga är att bygga in mer absorberan­de material, beskriver Magnus Lindqvist.

Är det lätt att få gehör för att planera bra ljudmiljöe­r?

– Både och. Politiker har hävdat i många år att skärpta bullerkrav hämmar bostadsbyg­gandet. Men, 2015 kom stora förändring­ar i regelverke­t. Det blev lättnader så att man kan acceptera mer buller vilket gör det svårare att få gehör. Samtidigt har gröna lösningar kommit upp på dagordning­en, säger Magnus Lindqvist.

– Det finns en vetskap om de här frågorna idag. I sommar har det också kommit en vägledning om gröna lösningar för bättre ljudmiljö som indirekt gynnar gruppen med nedsatt hörsel.

 ??  ??
 ?? Bild: Wiveca Ström ?? Gerd Andersson, Uddevalla, beskriver hur hon drar ner volymen på hörapparat­en när hon är ute på gatan för att slippa störande trafikljud. Nackdelen blir att hon inte hör varifrån ljud kommer och att det blir svårt att föra ett samtal.
Bild: Wiveca Ström Gerd Andersson, Uddevalla, beskriver hur hon drar ner volymen på hörapparat­en när hon är ute på gatan för att slippa störande trafikljud. Nackdelen blir att hon inte hör varifrån ljud kommer och att det blir svårt att föra ett samtal.
 ??  ?? sedan förra hösten använder gerd andersson en modernare modell av hörapparat som kan styras med hjälp av mobilen, beskriver hon.
sedan förra hösten använder gerd andersson en modernare modell av hörapparat som kan styras med hjälp av mobilen, beskriver hon.
 ??  ?? det här är den första hörapparat­en som gerd andersson fick.
det här är den första hörapparat­en som gerd andersson fick.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden