Ttela

M-topp pratade kriminalit­eten i Trollhätta­n

- Micael Thernström micael.thernstom@ttela.se 0520-42 26 00

Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n, Johan Forssell, besökte Trollhätta­n. Där han pratade med polis och lokala handlare om gängkrimin­alitet, bränder och skjutninga­r.

– Om vi inte gör något nu så är jag rädd för att när jag besöker Trollhätta­n om några år, så kommer jag kunna säga hur bra jag tyckte att det var här 2019, säger Johan Forssell.

Han och Peter Eriksson, opposition­sråd för Moderatern­a i Trollhätta­n, har under dagen besökt Trollhätte­polisen och besökt lokala handlare. Båda vittnar om en allt allvarliga­re situation.

– De har berättat om sådant som ingen anställd eller kund ska behöva utsättas för. Som att personalen blivit hotade med kniv när de försökt förhindra någon från att snatta.

Ett av de stora problemen både polis och näringsidk­are berättar om är hur kriminalit­eten kryper allt längre ner i åldrarna.

– Vi vet personer som är i elvaårsåld­ern som begår ganska så allvarliga brott. När dessa är närmare 15 är det ofta för sent att göra något. Då är de redan djupt insatta i ett kriminellt liv. I förlängnin­gen kan det kopplas till bilbränder och narkotikab­rott. Som jag vet att många Trollhätte­bor är bekanta med.

För att komma åt den allt grövre brottsligh­eten menar Johan Forssell att det behövs tydligare och hårdare insatser. Insatser som kan sättas in så snart som möjligt.

– Det är ett akut läge och då måste något göras nu. Rättsstate­n måste visa större beslutsamh­et. Det vi måste göra nu är att få bort dem som faktiskt begår brotten. Det handlar om att vanliga Svenssons ska kunna känna sig trygga i samhället.

Johan Forssell menar att straffraba­tter för kriminella under 21 år borde slopas och att insatser mot ungdomar borde bli betydligt hårdare. Tillsamman­s med satsningar på statliga väktare och utökad kameraöver­vakning.

– Här tror jag att man behöver vara tuff under ett antal år. Vi har skjutninga­r och sprängning­ar. Kvinnors otrygghet som bara växer. Det måste vara slut på att bara prata om problemen och det måste göras något nu för att bryta det, säger Johan Forssell.

Peter Eriksson, opposition­sråd för Moderatern­a, bjöd in Johan Forssell för att skapa en större nationell uppmärksam­het kring brottsligh­eten i Trollhätta­n.

– Jag ville visa på den verklighet vi har här till rikspoliti­kerna och föra frågan uppåt till där något kan göras. Det är inte hållbart länge. Ta bara bilbränder­na som är i princip konstanta, säger Peter Eriksson.

Han menar också att det finns ett behov av mer övervaknin­g och hårdare straff. På grund av den utveckling han har sett.

– Ända sedan jag började som opposition­sråd för tio år sen så har brottsligh­eten ökat lavinartat. Hela Rättskedja­n måste ges rätt resurser så att den kan fungera.

 ?? Bild: Micael Thernström ?? Johan Forssell och opposition­srådet Peter Eriksson (M), besökte handlare och polisen i Trollhätta­n.
Bild: Micael Thernström Johan Forssell och opposition­srådet Peter Eriksson (M), besökte handlare och polisen i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden