Ttela

Evaristo och Atwood får dela på årets Bookerpris

- Oskar Carlsson/tt

Margaret Atwood och Bernardine Evaristo vinner årets Bookerpris. Det är blott tredje gången i prisets 50-åriga historia som två författare får dela på den prestigefy­llda utmärkelse­n.

Den kanadensis­ka författare­n Margaret Atwood får priset för ”Gileads döttrar” och den brittiska författare­n Bernardine Evaristo vinner för ”Girl, woman, other”.

– Jag är den första svarta kvinnan som vinner det här priset, sade Bernardine Evaristo vid prisceremo­nin i London på tisdagskvä­llen, ett uttalande som möttes av publikens jubel.

De två författarn­a får dela på prissumman på 50 000 pund, motsvarand­e 620 000 kronor.

Bookerpris­ets regler säger att priset inte får delas, en regel som började gälla efter att priset senast delades av två författare – 1992. Men juryn såg det i år som omöjligt att välja endast ett av de två författarn­as verk och valde därför att bryta mot regeln.

– Jag trodde att jag var för gammal och jag behöver inte uppmärksam­heten. Det hade varit pinsamt om jag stod ensam här så jag är glad att du också står här, sade Margaret Atwood och vände sig till Bernardine Evaristo.

”Gileads döttrar” är Margaret Atwoods uppföljare på bästsäljar­en ”Tjänarinna­ns berättelse” från 1985.

Det är andra gången Atwood vinner Bookerpris­et, första gången var 2000 för ”Den blinde mördaren”.

”Girl, woman, other” är Bernardine Evaristos åttonde roman och följer tolv svarta brittiska kvinnor över ett tidsspann på 100 år. Bernardine Evaristo har tidigare mottagit

en rad litterära utmärkelse­r för sitt författars­kap.

Bookerpris­et delas ut årligen till den författare som under året har skrivit den, enligt juryn, bästa romanen med engelska som originalsp­råk under året.

 ??  ?? Den brittiska författare­n Bernardine Evaristo med boken ”Girl, woman, other” som ger henne ett delat Bookerpris. Hon delar priset med författare­n Margaret Atwood.
Den brittiska författare­n Bernardine Evaristo med boken ”Girl, woman, other” som ger henne ett delat Bookerpris. Hon delar priset med författare­n Margaret Atwood.
 ?? Bild: Tolga Akmen och Alastair Grant ??
Bild: Tolga Akmen och Alastair Grant

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden