Ttela

Säpo varnar för ett stärkt IS

- Anja Haglund/tt

Hundratals Is-fångar befaras vara på fri fot efter Turkiets offensiv i Syrien. På kort sikt påverkar det inte hotet mot Sverige, enligt Säpo. Men i förlängnin­gen kan det finnas risk för nya terrordåd på europeisk mark.

Turkiets invasion av nordöstra Syrien har allvarligt ökat risken för att Islamiska staten (IS) ska återuppstå. Uppgifter finns om att hundratals personer har flytt eller släppts från de fångläger med Is-medlemmar som de kurdiska styrkorna upprätthål­ler – och många befarar en comeback för terrorröre­lsen.

För Sveriges del ser Säkerhetsp­olisen (Säpo) ingen akut överhängan­de fara.

– Just nu ser vi inte att det påverkar hotet mot Sverige. Men då ska man komma ihåg att det är ett otroligt osäkert läge när det gäller att få tillgång till tillförlit­lig informatio­n. Det förändras dag för dag, nästan timme för timme. Så bedömninge­n vilar på ganska osäkra grunder, säger Ahn-za Hagström, senior analytiker på Säpo.

På längre sikt finns farhågor om ett stärkt IS – och nya terroratte­ntat i väst.

– Om offensiven leder till en ökad aktivitet hos IS och relaterade gruppering­ar kan det bli en signal om att det fortfarand­e är möjligt att återuppbyg­ga kalifatet och att IS återigen är en organisati­on på frammarsch. Då är det klart att det kan inspirera enskilda individer, säger Ahn-za Hagström.

Hur många svenska Is-anhängare som befinner sig i konfliktzo­nen i dag är oklart. Tidigare har antalet bedömts till 100, men siffrorna är osäkra. Säpo säger sig dock veta hur många svenska Is-anhängare som sitter i kurdiskt fängelse.

– Vi har koll på det, säger Ahn-za Hagström, utan att vilja precisera något antal.

Finns det anledning att tro att svenska Is-anhängare finns bland dem som sägs vara på fri fot?

– Jag vill inte säga något om det utifrån att läget är som det är och omständigh­eterna är så otroligt osäkra.

Att ett större antal svenska Is-anhängare skulle komma tillbaka till Sverige den närmaste tiden bedöms som osannolikt. Avståndet är långt och hindren på vägen är många. Det är heller inte säkert att alla vill återvända, enligt Säpo.

– Givet det läge som är nu, och de här personerna­s antagna övertygels­e att ha stannat kvar så länge, är det möjligt att de vill stanna kvar om de ser att det finns ett tillfälle att återuppbyg­ga det fysiska kalifatet.

Hur svårt är det för er att upptäcka om Is-anhängare ändå tar sig tillbaka till Sverige?

– Vi har en god samverkan med motsvarand­e tjänster i andra länder och också andra aktörer i Sverige. De kommer att komma till vår kännedom, säger Ahn-za Hagström.

Säpo har samtal med alla som återvänder. Reste de efter april 2016, då terrorreso­r förbjöds, inleds en förundersö­kning.

Men de flesta reste innan dess – och då är det upp till myndighete­rna att hitta bevis för eventuella brott de begått.

– Man ska komma ihåg att även innan Turkiets offensiv har det ju varit ett konfliktom­råde och det är såklart svårt att hitta konkreta bevis, bedriva förundersö­kning och genomföra utredninga­r i det läget som är och har varit, säger Hagström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden