Ttela

Storbritan­nien och EU närmar sig en lösning för brexit

- Wiktor Nummelin/tt

London och Bryssel spurtade in i det sista för att hitta ett brexitavta­l som alla kan acceptera. Besked om brexit kan komma inom några timmar, gissade EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk under gårdagen.

Förhandlin­garna har blivit allt mer intensiva sedan slutet av förra veckan.

–Teoretiskt, inom sju till åtta timmar kan allt stå klart, sade Tusk till den polska tv-kanalen TVN 24 på onsdagseft­ermiddagen enligt Reuters.

– Det görs fortfarand­e förändring­ar och de grundlägga­nde delarna av denna överenskom­melse är klara, och teoretiskt kan vi gå med på ett avtal på torsdagen.

Uppgifter om hur nära, eller långt borta, ett avtal är har florerat om varandra de senaste dygnen. Eu-källor sade tidigare under dagen att det råder dödläge och Donald Tusk lade till en brasklapp till sitt uttalande att alla bör veta vid det här laget att ”allt är möjligt” i brexitfråg­an.

Storbritan­nien uppges ha mjukat upp sin ståndpunkt när det gäller knäckfråga­n – gränsen mellan Nordirland och Irland – för att öka chanserna till ett avtal.

Vid 18-tiden på onsdagskvä­llen uppgav Eu-källor för nyhetsbyrå­n Reuters att parterna nu är överens om flera av de stora tvistefråg­orna i förhandlin­garna.

Bland annat handlar det om tullarrang­emang och vilket inflytande det nordirländ­ska regionala parlamente­t ska ha. Däremot återstår fortfarand­e att hitta enighet om momsvillko­r, uppgav källorna för Reuters.

ILondon kämpar samtidigt premiärmin­ister Boris Johnson för att lösningarn­a ska kunna accepteras av nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP och de mest hårdföra brexitörer­na i hans egna parti, Konservati­va partiet.

Deras stöd behövs sannolikt för att få underhuset att godkänna ett avtal.

Parlaments­ledamoten Mark Francois, som ingår i hårdbrexit­örgruppen ERG (European Research Group) varslar om att han och hans kollegor tar stor hänsyn till vad DUP tycker.

– ERG och DUP har varit stadigt allierade genom hela den här processen. Det är inte självklart att vi automatisk­t kommer att rösta som dem, men speciellt eftersom de här arrangeman­gen har stor betydelse för Nordirland kommer vi att lägga stor vikt på vad DUP säger, förklarar Francois för tv-kanalen Sky News.

Boris Johnson höll under eftermidda­gen möten med såväl sin regering som ERG, utan att bjuda på särskilt många detaljer.

– Fortfarand­e långt kvar, sade Wales-ministern Alun Cairns till Sky News.

En snabb lösning krävs om EU:S stats- och regeringsc­hefer ska kunna ge klartecken redan på sitt toppmöte under torsdagen och fredagen.

Mycket tyder ändå på att det lär behövas ytterligar­e ett toppmöte före månadsskif­tet, för att antingen spika ett avtal eller godkänna en förlängd förhandlin­gstid.

– Samtalen är konstrukti­va, men det återstår fortfarand­e flera avgörande saker att lösa, konstatera­de Eu-kommission­ären Dimitris Avramopoul­os när han på en presskonfe­rens vid lunchtid förmedlade vad chefsförha­ndlare Michel Barnier informerat kommission­en om under morgonen.

Barnier ska informera Eu-ländernas ambassadör­er om utveckling­en, för att kunna få klartecken från deras sida. Starttiden för det mötet har emellertid skjutits upp flera gånger.

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar betonar samtidigt att det fortfarand­e finns tid att lösa återståend­e frågor, för att undvika ett avtalslöst brittiskt utträde vid månadsskif­tet.

– Den 31 oktober är fortfarand­e några veckor bort, sade Varadkar till parlamente­t i Dublin på onsdagen.

” Det görs fortfarand­e förändring­ar och de grundlägga­nde delarna av denna överenskom­melse är klara.

Donald Tusk, EU:S permanente rådsordför­ande

 ??  ?? Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker till vänster, EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk i mitten och Finlands statsminis­ter Antti Rinne under onsdagens överläggni­ngar. Enligt Tusk kan ett brexitbesk­ed komma senare under dagen.
Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker till vänster, EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk i mitten och Finlands statsminis­ter Antti Rinne under onsdagens överläggni­ngar. Enligt Tusk kan ett brexitbesk­ed komma senare under dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden