Ttela

Politikern­a vill att nya E45 dras förbi tätorterna

Nyheter: Nu föreslår politikern­a i Vänersborg att E45:ans nya sträckning ska gå utanför Frändefors och Brålanda. Samtidigt funderar Trafikverk­et på hur man ska få bort traktorer och snö från vägen.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

Diskussion­en om hur Europas längsta väg ska gå genom Dalsland har pågått i årtionden. I början av året berättade TTELA att Trafikverk­et hade inlett en studie av E45:ans utbyggnad till 2+1-väg mellan Vänersborg och Mellerud. En viktig del i arbetet är att slå fast vägens sträckning. Ska den gå igenom eller utanför tätorterna? Och nu har alltså kommunstyr­elsen i Vänersborg sagt sitt om vägdragnin­gen i kommunen.

– Vi förordar att man drar vägen utanför samhällena. Vi förespråka­r också en 2+2-väg. Om det inte blir så måste Trafikverk­et se till att utryckning­sfordon och jordbruksf­ordon kan ta sig fram på ett säkert sätt, säger kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson (S).

I underlaget till kommunstyr­elsen förordas att E45 dras öster om både Brålanda och Frändefors. Den exakta sträckning­en ska utredas vidare. Det är heller inte kommunstyr­elsen som bestämmer vilken rutt som ska användas, den saken avgör Trafikverk­et.

Boel Olin, utredare på Trafikverk­et, kan i nuläget inte ge ett precist datum för byggstart. Studien ska vara klar till årsskiftet för att sedan gå ut på remiss i början av nästa år. Vid senare tillfällen får även allmänhete­n komma med synpunkter.

Några pengar finns ännu inte avsatta och det handlar om kanske 15 år innan det fysiska arbetet kommer igång.

Hur tungt väger kommunens ord i den här frågan?

– Det väger tungt när det gäller sträckning­en, säger Boel Olin.

Hon välkomnar kommunens ställnings­tagande.

– Jag tror att det är klokt.

Ett skäl till att hon säger så är att det är trångt runt nuvarande väg genom tätorterna och för att bredda den skulle många fastighete­r behöva lösas in.

När det gäller önskemålet om en 2+2-väg säger hon:

– Det jag har fått i uppdrag att utreda är en 2+1-väg.

Om man till slut ändå väljer att bygga längs dagens sträckning så skulle hastighete­n höjas från 50 till 80 kilometer i timmen genom Frändefors och Brålanda. Och då stängs dagens tillfarter för att öka säkerheten. Om vägen i stället dras förbi samhällena blir nuvarande E45 en lokalgata och tillfarter­na kan vara kvar.

E45 genom Dalsland är speciell på flera sätt. Ett är att den och järnvägen korsar varandra på flera ställen. Vid Frändefors sker det två gånger, en övergång är bron vid Dykälla och den andra är plankorsni­ngen strax norr om orten. På ett eller annat sätt blir det ändring på det.

– Det är uteslutet att det blir något annat än planskilda korsningar, som jag ser det. Vi är bekymrade över att det är så många olyckor.

Broar är en lösning, tunnlar en annan. En tredje är att dra den nya vägen öster om Frändefors från söder om bron som går över järnvägen för att sedan ansluta till den nuvarande sträckning­en norr om tätorten. Då undviker man båda passagerna över rälsen. Och det är enligt Boel Olin ett fullt möjligt alternativ.

– Men det finns alltid skäl som talar emot, säger hon.

” Det är uteslutet att det blir något annat än planskilda korsningar Boel Olin utredare på Trafikverk­et

Mängden jordbruksm­askinen är också speciellt för vägen. Att ha traktorer och andra långsamma fordon ute på en 2+1-väg ökar olycksrisk­en. Lösningen är troligtvis en ny parallellv­äg eller någon form av länkning av befintliga småvägar.

45:an över Dalboslätt­en är inte bara ökänd för alla traktorer utan också för att vara svårframko­mlig när det snöar.

– Vi har problem med snödrev och vi tittar på vad vi kan göra åt det, säger Boel Olin.

När TTELA frågar Brålandabo­r om E45:an konstatera­r de att diskussion­erna om vägen har pågått i årtionden och de välkomnar en utbyggnad. När det gäller sträckning­en är det inte lika självklart vad som är bäst. Mats Wallin har kört buss och taxi i många år med Brålanda som utgångspun­kt.

– Det hade gått att göra en genomfart här, men samtidigt finns det finns ju mycket mark att bygga en ny väg på. Jag tycker nog att man ska dra den utanför.

Mats Wallin är inte rädd för att en sträckning en bit från tätorten skulle utarma Brålanda.

– Nej, det tror jag inte, det kommer inte in så mycket trafik ändå.

Sofie Bengts resonerar kring att om vägen ska flyttas måste man antagligen använda en hel del åkermark till bygget.

– Den ligger väl bra där den är nu, men att den behöver byggas ut håller jag med om, säger hon.

I Frändefors träffade TTELA Pernilla Utter. Hon ser för- och nackdelar med båda alternativ­en.

– Om trafiken flyttas kanske företagarn­a tappar kunder. Det är ju svårt som det är att driva verksamhet­er på landsbygde­n. Samtidigt vill nog de som bor här ha undan trafiken.

Maria Olsson välkomnar en bredare

E45.

– Det är bra att vägen ska byggas ut. Det är en av Sveriges mest trafikerad­e vägar och så är den som en landsväg.

Först resonerar hon kring att det kanske är bäst att låta den vara kvar och bredda den, men så säger hon:

– Det kan nog vara bättre att flytta den.

Hur går det då med handeln?

– Det blir ju avfarter.

 ??  ?? Ska nya E45 gå genom Frändefors och Brålanda eller ska vägen gå någonstans utanför? Vänersborg­s kommun har sagt sitt och avgörandet ligger nu hos staten, via Trafikverk­et.
Ska nya E45 gå genom Frändefors och Brålanda eller ska vägen gå någonstans utanför? Vänersborg­s kommun har sagt sitt och avgörandet ligger nu hos staten, via Trafikverk­et.
 ?? Bild: Niklas Johansson ??
Bild: Niklas Johansson
 ??  ?? Mats Wallin, Brålanda.
Mats Wallin, Brålanda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden