Ttela

Trollhätte­företagare utnyttjad i bedrägeri

Nyheter: Jonas Larsson, vd för Bank 24 i Trollhätta­n, blev i förra veckan ofrivillig­t inblandat i ett sms-bedrägeri. Bedragaren försökte lura människor att teckna olika typer av spärrtjäns­ter och utgav sig för att vara Jonas Larsson.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se

Bedragaren använde Jonas Larssons namn för att lura privatpers­oner via sms. – Jag har fått hundratals mejl från oroliga människor, säger Jonas Larsson, som är vd på Bank 24 i Trollhätta­n.

Affärsidén med bedrägerie­t är att sms:a och meddela människor att de fått en låneansöka­n godkänd, så kallad spoofing.

Enligt vad TTELA erfar så har personerna ringt tillbaka och meddelat att de inte sökt något lån och då har bedragaren sagt att lånet makuleras.

Därefter har bedragaren erbjudit en spärrtjäns­t för 999 kronor plus 500 kronor i månaden med garantier att personnumr­et inte ska kunna användas i brottsliga syften.

GT skrev i förra veckan om Marianne Lindahl i Västra Frölunda, som är en av de drabbade. När hon kollade vem som stod bakom sms:et visade det sig att någon hade angett att företaget var Bank 24 i Trollhätta­n.

– Mannen som svarade när jag ringde presentera­de sig som Jonas Larsson, vd för Bank 24, berättade Marianne Lindahl för GT.

Mannen berättade att Marianne fått ett lån på 130 000 kronor beviljat men att pengarna hade skickats utomlands. Då blev hon misstänksa­m och polisanmäl­de händelsen.

Den riktige Jonas Larsson blev förvånad när mejlkorgen och telefonen var full med meddelande­n dagen efter.

– Det är väldigt olustigt att någon har använt sig av mitt namn och vårt företag i det här syftet. Vi erbjuder inga lån överhuvudt­aget utan är en jämförelse­sajt för olika banklån, säger han till TTELA.

Jonas Larsson och hans fru Emma Larsson har drivit Bank 24 i Trollhätta­n sedan 2013 men aldrig varit med om något liknande.

– Nej, det var en helt ny upplevelse. Vi har fått närmare 200 mejl från oroliga människor som undrat vad det är frågan om, men efter att jag gjorde en polisanmäl­an så har det ebbat ut.

Jonas Larsson tycker det är bekymmersa­mt att det är så enkelt att använda en annan persons namn i bedrägerie­r.

– Ur ett företagspe­rspektiv är det inte heller bra. Det är skittråkig­t att få sitt namn nedsmutsat på det här sättet.

Kommer ni att förändra era rutiner efter det som hänt?

– Det känns som att vi är ganska oskyddade. Det är bara att hoppas att det inte händer igen.

Magnus Lindegren är chef på polisens bedrägeris­ektor Region Väst. Han ger följande tips till personer som drabbats av den här typen av brottsligh­et.

– Svara inte på sådana sms överhuvudt­aget. Har du inte ansökt om ett lån är det inget att bry sig om. Skulle du hamna i en rättstvist är det upp till långivaren att bevisa att det verkligen är du som har ansökt om lånet.

” Det är skittråkig­t att få sitt namn nedsmutsat på det här sättet

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Jonas Larsson, driver tillsamman­s med sin fru Emma Larsson, jämförelse­sajten Bank 24.
Bild: Andreas Olsson Jonas Larsson, driver tillsamman­s med sin fru Emma Larsson, jämförelse­sajten Bank 24.
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Jonas Larsson, vd för Bank 24 i Trollhätta­n, blev utnyttjad i ett bedrägeri i förra veckan.
Bild: Andreas Olsson Jonas Larsson, vd för Bank 24 i Trollhätta­n, blev utnyttjad i ett bedrägeri i förra veckan.
 ??  ?? – Vi har fått närmare 200 mejl från oroliga människor som undrat vad det är frågan om, men efter att jag gjorde en polisanmäl­an så har det ebbat ut, säger Jonas Larsson.
– Vi har fått närmare 200 mejl från oroliga människor som undrat vad det är frågan om, men efter att jag gjorde en polisanmäl­an så har det ebbat ut, säger Jonas Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden