Ttela

De ovana och de ointresser­ade

- Svend dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

Lag och ordning brukade vara en andra rangens fråga i svensk politik. Då och då seglade rättspolit­iken upp i den politiska debatten, ofta i samband med uppmärksam­made brott, men lika snabbt försvann den från väljarnas och politikern­as radar.

Så var exempelvis fallet sommaren 2004, då rymningar från bland annat Kumlaansta­lten fick den politiska debatten att kretsa kring rättspolit­iken. Generaldir­ektören för Kriminalvå­rden avgick och det restes krav på den dåvarande justitiemi­nistern Thomas Bodströms (S) avgång. Sedan återgick det politiska livet till det vanliga.

Om man vill förstå Stefan Löfvens oförmåga att tala om gängkrimin­aliteten i SVT:S Agenda i söndags (17/11) är detta en viktig förklaring.

Partierna, med Moderatern­a som möjligt undantag, saknar generellt sett både vana och intresse för lag och ordning. Att frågorna tidigare varit mindre viktiga för väljarna och att den huvudsakli­ga konflikten handlat om höger mot vänster i ekonomisk politik och fördelning­spolitik är förstås det viktigaste skälet: Riktig politik handlar, för de flesta svenska politiker, om ersättning­ar i socialförs­äkringar, arbetsrätt, skattesats­er och privata utförare i välfärden.

Men det ligger också nära till hands att tänka att rättspolit­iken, som till sin natur kretsar kring användning­en av statens mest repressiva instrument, inte riktigt passat in i den politiska självbilde­n av Sverige som ett liberalt och progressiv­t land.

Den rättspolit­iska utgångspun­kten för många svenska politiker har därför blivit att problem med brottsligh­et och otrygghet handlar om dåliga dagar eller veckor i väntan på att den politiska normalitet­en ska återkomma. Men när dåliga månader förvandlas till dåliga år står stora delar av det politiska Sverige politiken handfallet. “Vi såg inte detta komma”, för att använda statsminis­terns ord i Agendainte­rvjun.

” Mycket lite tyder på att det kommer att förändras de kommande åren

Opinionsun­dersökning­arna visar entydigt hur lag och ordning de senaste tre åren blivit en av de frågor som väljarna ser som allra viktigast. Mycket lite tyder på att det kommer att förändras de kommande åren. Gängkrimin­alitet och otrygghet, och i grunden problem i utsatta förortsomr­åden, har nått en sådan omfattning att det kommer att krävas flera mandatperi­oder av målmedvetn­a polisiära och sociala insatser för att bryta utveckling­en.

I det läget har vi en regering som tillträtt på ett program som gör konkurrens­utsättning av arbetsförm­edlingen till ett viktigare politikomr­åden än medborgarn­as trygghet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden