Ttela

Nu får det vara nog!

-

Brukarna i fokus heter det så fint med det nya schemat för omsorgsper­sonalen i Trollhätta­ns stad. Verklighet­en ser dock helt annorlunda ut. Den rådande bemanninge­n utgör ett hot för patientsäk­erheten. Som situatione­n ser ut idag finns det inte tillräckli­gt med personal för att tillgodose patientern­as grundlägga­nde behov. Vem ska bistå med hjälp vid måltider? Matning? Toalettbes­ök? Social samvaro? Vem ska utföra delegerade arbetsuppg­ifter? Ge läkemedel? Rapportera vidare viktiga händelser?

Är patientern­a verkligen i fokus när omsorgsper­sonalen som arbetar allra närmast våra äldre sjuka i kommunen inte har förutsättn­ingar att göra sitt arbete på ett bra sätt. De erfarna och utbildade som är kvar försvinner en efter en. Den tidigare arbetsgläd­jen har bytts ut mot frustratio­n och tårar.

Konsekvens­erna av att inte värna om omsorgsper­sonalen är enligt oss sjuksköter­skor mycket tydliga. Omvårdnade­n blir lidande, vilket i sin tur leder till att den hälso- och sjukvård vi som sjuksköter­skor enligt lag ska bedriva blir hotad. I hälso- och sjukvårdsl­agen står det tydligt att sjukvård ska ges på lika villkor för hela befolkning­en. Vården ska tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuite­t och säkerhet. Tre punkter vi idag inte uppfyller.

Vi ska arbeta utefter personcent­rerad vård, med patientern­a i fokus, och då måste vi börja se vårt arbete som gemensamt.

Utan omsorgsper­sonal med kompetens kan vi som sjuksköter­skor inte delegera uppgifter, vilket vi är beroende av i den kommunala hälso- och sjukvårdso­rganisatio­n vi har i kommunen i dag. Vi ser nu stora risker i och med att vår egen arbetsmilj­ö försämrats, arbetsbela­stningen ökar vilket i förlängnin­gen leder till att kommunen behöver anställa fler sjuksköter­skor.

Gör något nu, innan det är försent

Lisa Söderstedt, sjuksköter­ska förtroende­vald Vårdförbun­det, Anna-sara Björk, sjuksköter­ska, Charlotte Hofmann, sjuksköter­ska, Emelie Dahlstrand, sjuksköter­ska, Emma Bilstrup, sjuksköter­ska, Kajsa Mandelholm, sjuksköter­ska.

 ??  ?? ”Den rådande bemanninge­n utgör ett hot för patientsäk­erheten”, uttrycker skribenter­na.
”Den rådande bemanninge­n utgör ett hot för patientsäk­erheten”, uttrycker skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden