Ttela

Rosa landmärke jämnades med marken

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Den rosa kiosken i Lödöse finns inte längre. Det gamla kända landmärket vid dåvarande riksväg 45 har jämnats med marken.

Det var under måndagen som grävskopan klöv Rosa kiosken mitt itu. Under eftermidda­gen var hela byggnaden jämnad med marken och rivningsre­sterna blir bortforsla­de under kommande dagar.

– Den har varit i dåligt skick länge och det har inte sett bra ut alls. Därför gjorde vi en upphandlin­g och rev den för att snygga till området helt enkelt, säger markoch exploateri­ngsingenjö­ren i Lilla Edets kommun, Andreas Thorstenss­on.

Ungdomar i Lödöse minns det som en samlingspl­ats under 70-, 80- och 90-talen, där man spelade flipper och andra spel samt köpte godis och tidningar.

En stor del av åren var det en Pressbyråk­iosk, men den har också fungerat som servicebut­ik. En av kioskens ägare målade om byggnaden i rosa och därefter fick den namnet Rosa kiosken.

Med åren tappade kiosken i betydelse. När Lödöse varv fortfarand­e hade verksamhet och riksväg 45 gick precis utanför kiosken fanns det kundunderl­ag för att hålla igång affärerna. Med den nya 45:ans dragning öster om Lödöse (vägen togs i bruk i december 2012), försvann kioskens betydelse helt.

Den sista ägaren var Lilla Edets kommun. Byggnaden har stått tom och varit utan verksamhet i många år, med följden att den förfallit och blivit nedklottra­d.

Nyheten om rivningen hamnade också på Facebook. De flesta kommentare­r handlar om att byggnaden var förknippad med många minnen, men också om att det var på tiden att den revs.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Rosa kiosken i Lödöse revs under måndagen. Det tog inte lång stund för grävskopan att jämna det gamla förfallna landmärket med marken.
Bild: Pasi Hakopuro Rosa kiosken i Lödöse revs under måndagen. Det tog inte lång stund för grävskopan att jämna det gamla förfallna landmärket med marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden