Ttela

Två åtalas efter björnattac­k på djurpark

- Marc Skogelin/tt Julius Bengtsson/tt

En 18-årig djurvårdar­e dödades av en björn på Orsa Rovdjurspa­rk i augusti 2017. Nu åtalas en tidigare vd och ytterligar­e en dåvarande chef för arbetsmilj­öbrott.

Åtalet omfattar arbetsmilj­öbrott innefattan­de grovt vållande till annans död, samt arbetsmilj­öbrott innefattan­de framkallan­de av fara för annan.

Gunnar Jonasson anser att björnattac­ken med hög sannolikhe­t inte hade inträffat om dessa brister hade åtgärdats. De som åtalas är en tidigare vd och ytterligar­e en dåvarande chef.

– Det handlar om ett arbetsmilj­öansvar, genom delegation eller befattning, och jag anser att det är de två personerna som är aktuella.

Olyckshänd­elsen inträffade då en besökande familj befann sig inne i ett hägn för en parkaktivi­tet tillsamman­s med en 18-årig djurskötar­e. Hägnet borde då ha varit tomt. Björnarna hade inför städningen flyttats till ett annat mindre hägn, men lyckats ta sig tillbaka genom att gräva sig under ett stängsel. Familjen lyckades fly ut genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötar­en dödades av en av björnarna. Vad har bristerna bestått i?

– Man har gjort bristfälli­ga riskbedömn­ingar. Med hänsyn till björnarnas grävningsb­enägenhet har det inte erbjudits betryggand­e säkerhet vid vistelse och arbete i hägnet. Hägnet har inte heller återställt­s till sin rätta säkerhetsn­ivå efter att björnarna har grävt vid stängslet, säger Gunnar Jonasson.

Enligt åtalet var det allmänt känt för personal och ledning att björnarna var grävningsb­enägna i hägnen och grävningar hade löpande upptäckts. Det hade även förekommit att björnar grävt sig ut från hägn eller olika hägndelar innan olyckan inträffade den 4 augusti 2017, enligt åtalet.

– Riskbedömn­ingarna har varit felaktiga och det har inneburit att arbete och aktivitet har fått fortsätta i hägnet, under juni till 4 augusti, trots att beslutande säkerhetsk­ontroller inte utförts fullt ut, säger Gunnar Jonasson.

Åklagaren yrkar också att parkens verksamhet­sutövare Grönklitts­gruppen, tillika 18-åringens arbetsgiva­re, ska åläggas en företagsbo­t på minst 8 miljoner kronor, ”med anledning av brott i bolagets näringsver­ksamhet”.

Maria Tari, tillförord­nad vd för Grönklitts­gruppen, säger i en skriftlig kommentar att bolaget har ”full tillit” för de två personer som åtalas.

”Olyckan i augusti 2017 var djupt tragisk och att den kunde hända trots goda rutiner är väldigt omskakande. I rättegånge­n kommer att prövas om något arbetsmilj­öbrott har begåtts.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden