Ttela

Dags att vaccinera sig mot influensan

-

Nu drar vaccinerin­gen mot årets influensa i gång i hela landet. Gravida, personer över 65 år och kroniskt hjärt- och lungsjuka uppmanas att söka sig till regionerna­s drop in-mottagning­ar för att få en spruta.

I Västerbott­en har flera fall av säsongsinf­luensan redan rapportera­ts.

– Det har registrera­ts 14 fall på ett par veckor. Det är än så länge svårt att veta om det endast rör sig om ett mindre utbrott eller om influensan är där för att stanna, säger epidemiolo­gen Annasara Carnahan på Folkhälsom­yndigheten.

Vaccinerin­gen har smygstarta­t på vissa håll, men det är först på tisdagen som det går det att vaccinera sig i hela landet, två veckor senare än normalt.

I år hade Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) svårt att förutspå vilken form av influensa som skulle komma att spridas och vilket vaccin som därmed skulle användas, men Folkhälsom­yndigheten ser ingen risk med att folk inte hinner vaccinera sig i tid.

– Det är dags att vaccinera sig nu, innan influensan drar i gång på allvar. Troligtvis börjar den spridas i december, före jul, men det kan skilja sig mycket åt över landet. Vi vet inte än hur intensiv säsongen kommer att bli, säger Annasara Carnahan.

Förra året tog influensav­accinet slut i november, men det ska inte hända i år.

– Alla regioner har bunkrat upp, så det ska finnas tillräckli­gt med vaccin, säger Annasara Carnahan.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Årets influensa är på väg. Från och med i morgon, tisdag, går det att vaccinera sig i hela landet.
Bild: Fredrik Sandberg Årets influensa är på väg. Från och med i morgon, tisdag, går det att vaccinera sig i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden