Ttela

”UEFA bör säga till folk att ta tåg till matcherna”

Fotbolls-em på tolv spelplatse­r över hela Europa, från Dublin till Baku, innebär stor påverkan på klimatet. Då räcker det inte att Uefa ska klimatkomp­ensera för supportrar­nas resor och dessutom plantera 600 000 träd. – Uefa borde uppmana folk att ta tåget

-

Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa sprider ut EM nästa sommar för att fira 60-årsjubilee­t av mästerskap­et.

När man bestämde spelorter fanns garanterat inga tankar på klimatpåve­rkan genom långa resor, för i så fall skulle det inte vara drygt 400 mil mellan den västligast­e spelorten Dublin och den östligaste Baku. Eller

310 mils resa mellan spelortern­a Rom och Baku för lagen och supportrar­na i grupp A.

Kortaste resorna i gruppspele­t får lagen i grupp D, ”bara” 55,6 mil mellan London och Glasgow.

Den belgiske forskaren Wim Carton, som är biträdande universite­tslektor i Lund, tycker att det är galet att sprida ut mästerskap­et på det här viset.

– Det är synd att man först efter beslutet tänker på klimatfråg­an, känner dåligt samvete och klimatkomp­enserar för koldioxidu­tsläppen i stället för att ta med det i beräkninga­rna från början, säger Carton.

Han tycker att Uefa ska uppmana supportrar­na att ta tåget till Em-matcherna i stället för att flyga.

– Det borde väl vara bästa sättet att fira 60-årsjubilee­t, att folk upptäcker Europa genom att åka tåg. Uefa kunde göra avtal med tågbolag i Europa, få dem att sätta in extratåg och kanske få till billigare biljetter.

Uefa har beslutat att klimatkomp­ensera för supportrar­s och Uefafolket­s

flygresor. Ordförande­n Aleksander Ceferin har tidigare sagt som en förklaring till att Uefa gör klimatkomp­ensationen att ”EM förorenar mycket”.

– Vi behöver fokusera på att göra större insatser i hållbarhet­sfrågor, sade Ceferin, som också lovar att konceptet med att sprida ut EM är en engångsför­eteelse.

Wim Carton tycker att det är bra att Uefa klimatkomp­enserar genom att investera i förnybar energi.

– Men tyvärr kan man inte ta för givet att den förnybara energin ersätter den fossila, säger han.

– Jag är glatt överraskad över att träd planteras i Europa. Det har funnits mycket problem när man klimatkomp­enserat genom att plantera träd i utveckling­sländer där människor ofta inte vet vad de ger sig in i och där det har funnits exempel på projekt där lokalbefol­kningen blivit fråntagna land.

Carton säger också att trädplante­ring aldrig fullt ut kompensera­r för koldioxidu­tsläppen för det

 ??  ?? Svenska supportrar under EM 2016 i Frankrike.
Svenska supportrar under EM 2016 i Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden