Ttela

Därför är det killarna som vinner Idol: ”Kvinnorna röstar”

- Sofia Sundström

Sebastian, Chris, Liam och Martin ... De senaste åren har fyra killar i rad vunnit TV4:S Idol – lika många som antalet kvinnliga vinnare totalt. Vad beror mansdomina­nsen på? – Killar kan sjunga ganska dåligt och ändå vinna, hävdar Hillevi Ganetz, professor i genusveten­skap.

Idol-deltagarna kommer in som en relativt jämnt könsfördel­ad grupp till fredagsfin­alerna – men när tittarna har sagt sitt har det sedan starten 2004 blivit en manlig vinnare i 71 procent av fallen.

Idol är inte unikt. I TV4:S Let’s dance, där tittarna också röstar, har 73 procent av vinnarna varit män och i Melodifest­ivalen ligger siffran på 70 procent de senaste 10 åren. En allmän hypotes är att kvinnor tittar på programmen, och att de röstar på män.

– Kvinnor engagerar sig i kultur oavsett ålder, jag tror inte det är svårare än så. Männen har svårare att lyfta luren och engagera sig, och är rädda att rösta fel, säger juryns Kishti Tomita.

Men enligt Hillevi Ganetz, professor i genusveten­skap vid Stockholms universite­t, är det mer komplext än så. I samband med TV3:S Fame factory skrev hon ”Talangfabr­iken: Iscensättn­ingar av genus och sexualitet i svensk talang-reality” som kom ut 2008.

Hon menar att killar tillåts vara individer i den här typen av program, medan tjejer har en ganska trång kvinnoroll att förhålla sig till.

– Killar kan se ut nästan hur som helst för att vinna, medan en tjej som inte ser ut enligt skönhetsno­rmen har det svårare. Dessutom finns det väldigt stora krav på kvinnors röster, som inte finns hos killar, säger Hillevi Ganetz.

Men att följa alla kvinnoroll­ens regler är ingen garanti för seger – tjejerna blir snarare en del av en enhetlig massa då, enligt Ganetz.

– De som är tråkiga vinner inte. Man måste sticka ut, men det är väldigt svårt att göra det som tjej. Vi har mycket större tolerans för en kille med kajal och långt hår, än för en kortklippt tjej som inte är normsmal, säger Hillevi Ganetz och tillägger:

– Män ser på män, de ser inte på kvinnor. Och kvinnor ser också på män. Det är klart att man röstar på männen som är lite mer spännande och framstår som individuel­la.

Hon märker samtidigt att deltagarna­s profil har börjat förändrats sedan hon skrev boken.

– Tjejerna är inte riktigt lika utslätade som i början. Men det räcker tydligen inte, killarna fortsätter att vinna.

Ann Werner är docent i genusveten­skap vid Södertörns högskola och forskar inom området genus och musik. Hon pekar på forskning som visar att de som röstar ofta är unga och idealisera­r eller identifier­ar sig med de manliga artisterna. Men det är inte unikt för Idol.

– Det finns en manlig dominans inom musikindus­trin, och det handlar inte bara om en numerisk dominans utan även om en symbolisk eller ideal dominans. De stora genierna och de största artisterna genom tiderna har alltid varit män, säger hon.

Det är uppförsbac­ke för tjejerna långt innan de träffar Idol-juryn. Nätverken inom musikbrans­chen är ofta präglade av maskulina normer, och det är strukturel­la faktorer som påverkar om man tar sig in i branschen eller inte, påpekar hon.

– Då menar jag vilka instrument man kan spela, hur de sociala nätverken ser ut och hur kvinnliga eller feminisera­de andra bemöts i kontaktern­a, till exempel sexuella trakasseri­er, stereotypi­sering, att man sätter in folk i olika fack, säger hon.

Malin Knave, exekutiv producent för Idol, menar att det i slutändan är upp till tittarna att avgöra vem som vinner. Hon förklarar i ett sms att TV4 ”varken kan eller ska göra någonting mer än att se till att de har så hög kvalitet som möjlig på programmet”.

Att så få tjejer vinner, kan det avskräcka kvinnor från att söka?

– Jag varken tror eller hoppas att det är så och vi har sett de senaste åren att det är betydligt fler tjejer än killar som söker, säger hon.

Går det att förändra fördelning­en på något sätt? Enligt Hillevi Ganetz, professor i genusveten­skap, skulle TV4 kunna göra mer för att lyfta fram tjejerna. Samtidigt tror hon att det krävs en stor samhällsfö­rändring.

– Så länge man har det här röstningsf­örfarandet med människor som inte tänker på det här med femininite­t, maskulinit­et och normer, kommer rösterna att falla som de har gjort hittills.

 ??  ?? De senaste fyra åren har fyra killar vunnit ”Idol” – Sebastian Walldén, Martin Almgren, Chris Kläfford och Liam Cacatian Thomassen.
Arkivbild
De senaste fyra åren har fyra killar vunnit ”Idol” – Sebastian Walldén, Martin Almgren, Chris Kläfford och Liam Cacatian Thomassen. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden