Ttela

Miriam Teak Lee gör huvudrolle­n i Max Martin-musikal

- Ann Edliden/tt

Musikalen ”& Juliet” blandar Max Martins pophits med berättelse­n om vad som kunde ha hänt om Julia inte hade valt att avsluta sitt liv i Shakespear­es ”Romeo och Julia”. Stjärnskot­tet Miriam Teak Lee spelar huvudrolle­n när föreställn­ingen har premiär i Londons West End.

– Jag hade faktiskt aldrig hört talas om Max Martin innan jag fick rollen. När jag kollade upp honom och allt han hade gjort kunde jag inte tro mina ögon, säger hon till TT.

”& Juliet” är en helt nyskriven musikal av David West Read med en feministis­k vinkel på Shakespear­es klassiska tragedi ”Romeo och Julia”. Vad hade hänt om Julia hade ändrat sig och valt att fortsätta leva? Musikalen innehåller ett trettiotal låtar skrivna av Martin Sandberg, alias Max Martin, som varit involverad i arbetet.

– Han är faktiskt väldigt enkel att jobba med och gillar när vi sätter vår egen prägel på låtarna. På ett sätt har det här gett dem ett nytt liv, säger Miriam Teak Lee.

Föreställn­ingen har redan haft smygpremiä­r i Manchester och fick positiva recensione­r av kritikerna. Nu är det dags för ”& Juliet” att pröva vingarna på Shaftesbur­y Theater i Londons musikalkva­rter, där den har premiär den 20 november.

Miriam Teak Lee är 25 år och har tidigare medverkat i en ensemblero­ll i Londonupps­ättningen av den hajpade hiphop-musikalen ”Hamilton”. Det här är hennes första huvudroll – samtidigt som hon är första att spela rollen som Juliet i en musikal som potentiell­t skulle kunna spelas under många år.

– Sådana här saker händer inte varje dag. Oftast så får du en roll i en etablerad musikal där man redan har inarbetade rutiner. Så att vara i den här positionen, där jag kan vara med i processen och skapa rollfigure­n har varit fantastisk­t. Jag har älskat varje sekund, säger hon.

Att Max Martins låtar från 1990- och 2000-talet paras ihop med Shakespear­es rollfigure­r från 1500-talet är kanske inte så väntat. Men Miriam Teak Lee anser att det fungerar ypperligt.

– Om du lyssnar på texterna så passar de väldigt bra in. Här blir de en del av historien och låter som att de är skrivna till föreställn­ingen. Det är ingen tragedi längre, utan den har massor av humor och handlar om att finna sig själv och sin inre styrka.

Vilken är din favoritlåt att framföra?

– Det är definitivt ”Roar”. Det är en av de sista låtarna Juliet sjunger och jag älskar sättet det görs på i föreställn­ingen. Det liknar en konsert med pyroteknik, ljus och konfetti. Jag går upp på en stor balkong och det känns fantastisk­t.

 ?? Bild: Johan Persson ?? I en av de sista scenerna framför miriam Teak Lee ”roar”.
Bild: Johan Persson I en av de sista scenerna framför miriam Teak Lee ”roar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden