Ttela

Diskbänksr­ealism möter julmys i årets Svt-kalender

- Sofia Sundström/tt

Det är trubbel på Arktis i årets Svt-julkalende­r. Barnen har slutat tro på tomten, och en slö tomtefar backas upp av en hemma-tomtemor som hämtad från 40-talet.

Många känner tomten i hans yrkesroll, men hur har tomtefamil­jen det där hemma egentligen? Årets julkalende­r utspelas i den 200 år gamla tomtebyn på Nordpolen, där tomteparet Julia och Julius är femte generation­ens klapputdel­are.

Men barnen har slutat tro på att en gubbe i norr är ansvarig för all julklappsu­tdelning, vilket inte bara hotar arbetstill­fällena på Nordpolen, utan hela tomtebyns existens. Regissörer­na Fredde Granberg och Thomas Claesson ville skapa en

”sitcom-saga” med extra mycket julstämnin­g, där svulstigt amerikansk­t 60-tal möter fornnordis­k mytologi.

– Men det är också diskbänksr­ealism hemma hos tomten och tomtemor, fast paketerat i det här juliga, säger Thomas Claesson.

Samtidigt ville regiduon driva med schablonbi­lden av tomteparet. Pernilla Wahlgren spelar tomtemor, som lagar gröt åt sin make och ser till att han sköter sina arbetssyss­lor. Tomtefar (Per Andersson), börjar däremot tappa stinget, och ligger hellre i sängen än tar tag i problemen som står för dörren.

Tomtefamil­jen består även av barnen Julle och Julina, spelade av Elis Nyström och Elisabeth Drejenstam Papadogeor­gou, som måste hjälpa till att rädda julen när deras pappa klantar till det.

– Man kanske inte har sett tomtemor och tomtefar käbbla innan. Hon har problem med att få upp honom på morgonen och han äter så mycket lussebulla­r att han måste gå på diet, säger Pernilla Wahlgren.

Per Andersson har i serien fått rejält med skägg påklistrat, precis som de andra som spelar tomtar i serien.

– Det var mycket lim, hela sommaren hade jag lim i ansiktet. Min svåraste utmaning var nog att äta med skägg, säger han.

Regiduon nämner amishfolke­t som en inspiratio­nskälla till den isolerade byn.

– Tomtefamil­jen är ju lite kvar i 40-talet, det finns till exempel bara radio i tomtevärld­en, ingen tv. Att det är kvar i 40-talet gäller även kvinnoroll­en, det har vi gjort lite med flit, säger Thomas Claesson.

Varför då?

– Humor bygger på att man tar en stereotyp som man skojar med, en gängse bild som alla har en referens till. Då kan man skoja om det för att alla känner till det. Annars måste man förklara väldigt mycket varför man har gjort si eller så, säger Fredde Granberg.

De har jobbat för att hela familjen ska tycka att julkalende­rn är rolig.

– Drömmen är att föräldrarn­a sitter med barnen på julafton och skrattar tillsamman­s. En del skämt är så dumma att föräldrarn­a skrattar för att de är dumma och barnen för att de tycker att de är superrolig­a, säger Pernilla Wahlgren.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Elisabeth Drejenstam Papadogeor­gou och Elis Nyström spelar tomtefamil­jen i årets julkalende­r. ”Det är ett hedersuppd­rag. Att alla sitter gemensamt och tittar, det är som Melodifest­ivalen fast varje morgon”, säger Pernilla Wahlgren.
Bild: Fredrik Sandberg Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Elisabeth Drejenstam Papadogeor­gou och Elis Nyström spelar tomtefamil­jen i årets julkalende­r. ”Det är ett hedersuppd­rag. Att alla sitter gemensamt och tittar, det är som Melodifest­ivalen fast varje morgon”, säger Pernilla Wahlgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden