Ttela

Stor skillnad mellan skolornas niondeklas­sare

Nyheter: Det är stor skillnad på elever i årskurs 9 inom skolorna i TTELA:S bevaknings­område när det gäller att klara kunskapskr­aven i alla ämnen. I en del skolor klarar nästan alla elever kraven, i andra skolor klarar inte ens hälften kraven.

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Det är stor skillnad på olika skolor inom TTELA:S bevaknings­område när det gäller att klara kunskapskr­aven i alla ämnen i årskurs nio. I Lilla Edet var det endast 49,6 procent som klarade kraven. – Det var ganska väntat för den här kullen elever, säger skolchefen Leif Gardtman.

I Fridaskola­n i Trollhätta­n och Vänersborg klarade nästan alla niondeklas­sare kunskapskr­aven i alla ämnen, vårtermine­n 2019. Även i Strömslund­sskolan, Paradissko­lan, Sjuntorpss­kolan och Skogshöjde­ns skola klarar en hög andel elever kraven och därmed behörighet till alla gymnasiepr­ogram.

Andra skolor har klart svårare att leverera resultat. På Kronan pågår nu ett arbete med att förbättra resultaten, vilket TTELA skrivit om tidigare:

– Utifrån ett skolperspe­ktiv skulle jag säga att vi är allt vad våra elever behöver. De får inte bättre lärare eller större trygghet. Några av de skickligas­te pedagogern­a i staden jobbar här, sa rektor Mina Anger i ett tidigare reportage.

I Fuxernasko­lan i Lilla Edet, med 113 elever, var det endast 45 procent som klarade kraven. Nya Skolans tio niondeklas­sare drar upp snittet till 49,6 procent. Det är kommunen näst sämst i riket på.

För fem år sedan såg det klart ljusare ut, då var siffran 70 procent.

Att resultatet skulle sjunka i Lilla Edet just i år var ganska väntat, enligt skolchefen Leif Gardtman:

– Det är ett dåligt resultat och där ska vi inte ligga. Resultaten för den här kullen elever har varit låga sedan mellanstad­iet, så det här hade vi på känn. Vissa kullar har man helt enkelt svårare att lyckas med.

Leif Gardtman förklarar de låga siffrorna bland annat med att Lilla Edet har förhålland­evis få högstadiee­lever och att få individuel­la avvikelser ger stora procentuel­la förändring­ar.

Även socioekono­miska orsaker och studietrad­ition finns med i bedömninge­n.

Men skolan har fått större budget och det satsas på bland annat trygghet och studiero?

– Det stämmer. Och det görs ett bra jobb och det kommer att visa sig. Men för just den här kullen elever var de satsningar­na för lite och för sent. Och det är synd.

En undersökni­ng på skolan visade att otrygghete­n gått ner från elva till en procent efter att skolan anställt ungdomscoa­cher.

När ger satsningar­na resultat?

– Ni i media är lite för otåliga. Det kommer att visa sig. Förra året låg vi till exempel på 67 procent, och det är omkring där vi ska ligga. Vi har det mesta på plats för att resultaten ska kunna förbättras, säger Leif Gardtman.

Han ser också flera tecken på en förbättrin­g. Bland annat pekar han på resultaten i årskurs sex som i två år legat bland de 25 procent bästa i riket.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Skillnaden mellan skolorna i områdets niondeklas­sare är stor gällande att klara kunskapskr­aven i alla ämnen och därmed behörighet till alla gymnasiepr­ogram.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Skillnaden mellan skolorna i områdets niondeklas­sare är stor gällande att klara kunskapskr­aven i alla ämnen och därmed behörighet till alla gymnasiepr­ogram.
 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Leif Gardtman, chef för bildningsf­örvaltning­en i Lilla Edet, menar att resultatet för niorna i Lilla Edet var ganska väntat. De åtgärder man satt in kommer att ge reslutat, bara man ger det lite tid.
Bild: Pasi Hakopuro Leif Gardtman, chef för bildningsf­örvaltning­en i Lilla Edet, menar att resultatet för niorna i Lilla Edet var ganska väntat. De åtgärder man satt in kommer att ge reslutat, bara man ger det lite tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden